Londres

La mort de Litvinenko posa en evidència les part més fosca de la política russa

Scotland Yard centra tots els esforços a aclarir el "cas Litvinenko", l'exespia rus exiliat a la Gran Bretanya que dijous va morir enverinat. I el fet que s'hagi descobert que el verí era poloni radioactiu ja ha tingut una primera conseqüència: les autoritats sanitàries han demanat a tota la gent que va estar a l'hotel i als llocs on Litvinenko hauria estat enverinat que se someti a una revisió. El protector de l'exespia mort era un poderós oligarca que havia contribuït a portar Putin al poder, però que, després, el Kremlin va obligar a exiliar-se. La mort de Litvinenko posa en evidència les part més fosca de la política russa.

Actualitzat
El missatge pòstum en què Alexànder Litvinenko acusa directament Vladímir Putin torna a posar en primer pla les relacions del president rus amb els seus opositors exiliats, alguns dels quals van intervenir decisivament en l'operació política que el va dur al poder. És el cas de l'oligarca Borís Berezovski, exiliat a Londres i protector i finançador de l'espia enverinat.

Berezovski és l'home que l'estiu del 1999, amb el règim de Ieltsin trontollant pels escàndols econòmics i etíl·lics, es planteja assegurar la impunitat de la família presidencial i d'ell mateix. Aquesta serà la missió d'un nou home fort que aconsegueix desviar cap a l'exaltació patriòtica l'atenció d'una societat indignada per tanta corrupció. És així com Berezovski col·loca Putin de primer ministre i candidat a successor de Ieltsin.

El pas següent és reactivar la guerra de Txetxènia. L'oligarca Berezovski hauria finançat grups islamistes encarregats de promoure els primers atacs al Caucas i així justificar la resposta de l'exèrcit rus. Des dels mitjans de comunicació controlats per Berezovski es promou la xenofòbia antitxetxena. I és enmig d'aquest procés que al setembre del 1999 hi ha les explosions en blocs d'habitatges de Moscou i d'altres ciutats russes que provoquen gairebé 300 morts. L'escalada a Txetxènia rep un gran suport popular que, a les urnes, es concretarà amb l'elecció de Putin al març del 2000.

Un cop al poder, Putin trenca relacions amb el seu padrí, Berezovski, que s'exilia a Londres, on fa aliança amb Alexsànder Litvinenko. L'oligarca i l'espia acusaran l'antic KGB d'estar darrere de la matança dels habitatges, tot i que havia tingut lloc en el marc de l'operació que el mateix Berezovski havia patrocinat. Tot fa pensar que en la partida Putin-Berezovski les cartes estan marcades. I que tots dos saben perfectament quines són.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut