Barcelona

La Moncloa va ordenar a Puigdemont que no acompanyés Renzi

El govern espanyol retreu a Carles Puigdemont que acompanyés el primer ministre italià a Tortosa arran de l'accident d'autocar de Freginals

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont i Mariano Rajoy han estat junts aquest dimecres a l'aeroport del Prat, en l'acte d'homenatge a les víctimes de la catàstrofe de Germanwings, demà farà un any. Ha estat el primer cop que s'han vist cara a cara des de la investidura del president català. Però en el rerefons hi ha un malestar institucional que s'ha constatat aquesta setmana amb un nou episodi. Es tracta de la picabaralla entre la Generalitat i La Moncloa per la coordinació de la rebuda del primer ministre italià, Matteo Renzi, després de l'accident d'autocar de Freginals, on van morir set noies italianes.

Fonts de la Generalitat confirmen –com ha avançat Catalunya Ràdio– que el govern espanyol no va avisar la Generalitat de l'arribada de Renzi. Se'n van assabentar per vies diplomàtiques, i és per això que el va anar a rebre a l'aeroport de Reus, on hi havia la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna.

A mitja visita, Llanos de Luna va comunicar a l'ambaixador italià que tenia ordres de la Moncloa de deixar sol Renzi i dissoldre la comitiva que l'acompanyava. El president Puigdemont, però, va decidir ignorar aquesta directriu i va acompanyar durant tota la visita el primer ministre italià. Llanos de Luna sí que va marxar.

Aquest matí, Mariano Rajoy, a la seva arribada a l'aeroport, ha saludat el president de la Generalitat. N'ha deixat constància a través del seu compte de Twitter:

És la mateixa imatge que ha difós Puigdemont. En aquest cas, mitjançant el seu perfil a Instagram

Durant l'acte, Rajoy i Puigdemont han intercanviat algunes paraules, però no han fet "cap comentari polític" ni s'han emplaçat a veure's els pròxims dies, segons han revelat fonts del govern. El cap de l'executiu espanyol en funcions no ha fet cap referència a les víctimes de Freginals, un accident al qual s'ha referit Puigdemont al seu discurs i representants d'altres organitzacions que han intervingut en l'homenatge.

 

 

El primer ministre italià va fer dilluns una visita llampec a Catalunya per acompanyar les famílies de les noies mortes en l'accident. Renzi, que, a més, és amic de la família d'una de les víctimes, va venir per fer costat als familiars de les difuntes. Va arribar a l'aeroport de Reus, on el va rebre, a peu d'avió, el president de la Generalitat, al costat de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna. A la visita a Tortosa hi eren presents el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, el de Salut, Toni Comín, i el d'Interior, Jordi Jané. Renzi va parlar al Parador de Tortosa amb els familiars de les noies mortes. També va visitar l'Hospital Verge de la Cinta i el Joan XXIII de Tarragona, on hi ha ingressats alguns dels ferits.

Enmig d'aquesta última picabaralla institucional, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha assegurat a "Els matins" de TV3 que Mariano Rajoy té la predisposició de parlar, però que Puigdemont no ha demanat cap trobada. En tot cas, ha dit, el diàleg no pot ser per trencar les regles democràtiques: "El senyor Rajoy creu que és bo que es parli, però parlar no és donar-te la raó constantment ni cedir en les teves posicions i portar-te a una situació en la quals tu veus que hi ha un desafiament de trencar les normes del joc democràtic. Ell està disposat a parlar com sempre ho ha fet, en el marc d'un diàleg recíproc, lleial, i crec que seria bo."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut