Soraya Sáenz de Santamaría, aquest divendres després del Consell de Ministres (EFE)
Soraya Sáenz de Santamaría, aquest divendres després del Consell de Ministres (EFE)

La Moncloa porta al TC la investidura de Puigdemont malgrat el Consell d'Estat

Sáenz de Santamaría ha assegurat que el Consell d'Estat "comparteix els arguments jurídics" del govern i que només discrepa "sobre el moment temporal"

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres d'aquest divendres ha aprovat el recurs al Tribunal Constitucional contra la candidatura de Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat.

En concret, han demanat la impugnació de la resolució del president del Parlament, Roger Torrent, de proposar formalment la candidatura de Puigdemont. Si el TC admet a tràmit aquest recurs, la resolució quedarà automàticament suspesa.

En la roda de premsa posterior a la reunió del govern, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ho ha justificat dient que considera que estan obligats a utilitzar totes les eines que puguin:

"Com a govern hem de fer servir tots els instruments necessaris  per evitar que algú que s'ha sostret a l'acció de la justícia pugui posar-se al capdavant d'un govern autonòmic."

"Si (Carles Puigdemont) ve a Espanya ha de ser per posar-se a disposició del Tribunal Suprem. No està en condicions d'ocupar la presidència de la Generalitat."

 

"El moment temporal"

Pel que fa a l'opinió del Consell d'Estat, que ahir va dictaminar que no hi ha base jurídica per posar aquest recurs, la vicepresidenta ha assegurat que aquest organisme "comparteix els arguments jurídics" utilitzats pel seu govern, i que només "discrepa del govern sobre el moment temporal":

"Respectant la decisió del Consell d'Estat, i utilitzant i analitzant els seus arguments, nosaltres entenem que hi ha arguments també per defensar que no es pot fer la investidura.

I com a govern tenim l'obligació, si existeix aquesta possibilitat i alguna raó legal, que nosaltres entenem que n'hi ha, per aconseguir que es suspengui aquesta investidura el dimarts -perquè estem parlant de dimarts que ve, i avui és divendres-, si podem evitar que es produeixi aquest ple, i que un senyor que està en cerca i captura i que, per tant, s'ha saltat una altra vegada les resolucions dels tribunals, es sotmeti a una investidura, l'hem de fer servir."

A preguntes sobre el canvi de criteri del seu govern entre dimecres i dijous, canvi que va portar a la decisió de presentar el recurs al TC, la vicepresidenta ha admès que el viatge de Roger Torrent a Brussel·les per entrevistar-se amb Puigdemont ha estat un factor desencadenant.

També ha argumentat que Torrent no ha explicat als grups del Parlament com pensa portar a terme la sessió d'investidura, i que això vulnera els drets dels diputats no independentistes.

 

Querella criminal de JxCat

Aquest recurs ja el va anunciar Sáenz de Santamaría aquest dijous, i després de conèixer-se l'opinió del Consell d'Estat el govern espanyol va refermar-se en la intenció de presentar-lo.

La pugna entre el govern espanyol i els partits independentistes s'ha centrat en aquest recurs. Junts per Catalunya ha anunciat la intenció de posar una querella criminal contra el govern de Mariano Rajoy.

El motiu d'aquesta querella seria que el govern espanyol coarta i intimida càrrecs públics en la seva ofensiva per impedir la investidura de Puigdemont.

Roger Torrent manté la investidura

Poc després de la confirmació del recurs per part del govern espanyol, el president del Parlament, Roger Torrent, ha comparegut per anunciar que manté la convocatòria de la sessió d'investidura aquest dimarts amb Puigdemont com a candidat.

Torrent ha qualificat el recurs de "frau de llei que atempta contra la democràcia parlamentària".

Sáenz de Santamaría no ha trigat gens a respondre a Torrent. Ho ha fet a Twitter, assegurant que el president del Parlament té "més de 100 diputats escollits de forma democràtica i no fugitius de la justícia" per proposar com a candidats a la presidència:



 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraEleccions 21DArticle 155Govern empresonatProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut