Madrid

La Moncloa no cedeix i Patxi López es prepara per portar el conflicte amb el govern espanyol al TC

Rajoy diu que encara no sap si compareixerà al Congrés per informar de la cimera europea i adverteix, davant l'exigència perquè ho faci, que "el Parlament no sempre té raó en tot el que fa"

RedaccióActualitzat

La reunió entre el president del Congrés, Patxi López, i el representant del govern espanyol, José Luis Ayllón, per buscar una sortida a la falta de control a l'executiu popular en funcions ha acabat sense acord. Mentre que el Congrés manté que el govern s'ha de sotmetre a sessions de control, des de La Moncloa pensen tot el contrari. Patxi López creu que la solució l'haurà de donar a partir d'ara el Tribunal Constitucional.

La cambra baixa i el govern espanyol mantenen el camí cap a un xoc institucional. El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, diu que un executiu en funcions no pot ser controlat més enllà de com ja ho ha fet en dues ocasions sobre temes europeus. Patxi López insisteix que el control ha de ser més exhaustiu. Per això, López considera que la solució haurà de passar pel TC.

El president del Congrés opina que el govern ha d'informar el Parlament si així ho sol·licita i ha recordat que, de fet, ja hi ha hagut dues compareixences de l'executiu, una d'elles la del secretari d'Estat per a la UE. Davant d'aquesta situació, López s'ha qüestionat per què el govern ha canviat de criteri. "És el govern el que decideix quan ve i quan no a aquesta cambra?", s'ha preguntat després d'afirmar que aquesta "arbitrarietat per part de l'executiu no és de rebut".

Per la seva banda, la vicepresidenta espanyola en funcions ha recordat a Patxi López que "la cambra som tots". En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Soraya Sáenz de Santamaría ha assegurat que "no tenim capacitat política" i que això "no vol dir que no estiguem sotmesos a control": "No hi ha hagut actuació del govern que no estigui avalada pels informes que ens permeten aprovar-ho", ha insistit.

Rajoy diu que el Parlament "no sempre té raó".

 

 

Des de Brussel·les, Mariano Rajoy ha explicat que encara no sap si compareixerà al Congrés per informar de la cimera europea: "És una cosa que hauré de parlar amb els membres del govern i amb el mateix Parlament." Davant la insistència dels periodistes per si estaria disposat a comparèixer, Rajoy ha respost que ningú li pot retreure no haver anat al Parlament molt sovint i no haver participat en molts i molt importants debats. "Aquesta no és la qüestió", ha precisat. Ha dit que el que importa és el que pot fer realment un govern en funcions, les seves obligacions i també les del mateix Parlament, que ha subratllat que "no sempre té raó en tot el que fa".

La plantada de Morenés

L'argument del govern de Mariano Rajoy per no assistir a les sessions de control de la cambra baixa és que no té la confiança de l'actual composició del Congrés. Així ho va comunicar per carta la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, dimecres passat a Patxi López, amb l'argument que un govern en funcions no s'ha de sotmetre al control de la cambra.

Dijous, el ministre de Defensa, Pedro Morenés, va deixar plantada la Comissió de Defensa de la cambra espanyola, on havia de comparèixer per explicar-se sobre la participació espanyola en la futura missió de l'OTAN al mar Egeu.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut