La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, saluden els reis (EFE)
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, saluden els reis (EFE)
Madrid

La Moncloa diu que, si Puigdemont nega que declarés la independència, no s'activarà el 155

La recepció dels reis ha estat la més concorreguda dels últims anys i Catalunya ha estat el principal tema de conversa

Actualitzat

La situació política a Catalunya ha estat el principal tema de conversa durant tot el dia. Després de la tradicional desfilada militar del 12 d'octubre, al Palau Reial de Madrid s'ha fet la recepció oferta pels monarques espanyols. Allà, fonts del govern espanyol han dit que si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, deixa clar en els pròxims dies que no ha declarat la independència, no caldrà activar l'article 155.

En aquest cas, es consideraria que s'haurà tornat a la legalitat espanyola, és a dir, a la situació de principis de setembre abans que s'aprovessin les lleis de desconnexió. Totes dues lleis es troben actualment suspeses pel Tribunal Constitucional. Les mateixes fonts han subratllat que la resposta de Puigdemont ha de ser clara.

La recepció dels reis ha estat la més concorreguda dels últims anys i Catalunya ha estat el principal tema de conversa. Diverses informacions apunten que en les últimes hores alguns ministres de Rajoy haurien mantingut contactes amb consellers de la Generalitat i que l'ambient hauria millorat. Ara, esperen que Puigdemont contesti positivament el requeriment de Rajoy i s'eviti l'article 155.

La cita ha estat marcada per l'absència del president del govern espanyol. Mariano Rajoy i la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, tot just han saludat els monarques i de seguida han marxat cap a Albacete, on ha mort un pilot de l'exèrcit després que s'estavellés l'avió en què viatjava tornant de la desfilada.

Una altra de les notes destacades de la recepció d'aquest any ha estat l'alt nombre de dirigents socialistes presents. A més del secretari general, Pedro Sánchez, també hi havia els expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero i una trentena llarga d'exministres, el més sol·licitat dels quals el català Josep Borrell.

A la recepció, igual que a la desfilada del matí, hi han assistit tots els presidents autonòmics excepte els del País Basc, Íñigo Urkullu; Navarra, Uxue Barkos; i Catalunya, Carles Puigdemont

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut