Galeria de la presó Model de Barcelona, al març
Galeria de la presó Model de Barcelona, al març
Barcelona

La Model tancarà el 8 de juny, el dia abans de fer 113 anys

El conseller de Justícia anuncia i justifica la data al Parlament de Catalunya

RedaccióActualitzat

Després d'un segle en funcionament, la presó Model de Barcelona tancarà el 8 de juny, la vigília del seu 113 aniversari.
Ho ha anunciat avui al Parlament el conseller de Justícia, Carles Mundó.

"A partir d'avui intensifiquem aquests trasllats perquè la presó Model de Barcelona quedi buida el dia 8 de juny i, per tant, l'endemà, el 9 de juny es compliran 113 anys exactes des de la seva inauguració. I, 113 anys després, la presó Model de Barcelona tancarà les seves portes i passarà definitivament a la història."

Mundó ha justificat així la clausura de la històrica presó.

"És un centre obsolet. És un centre on les condicions de vida dels interns són francament millorables, en unes condicions de seguretat que són precàries. Posar-lo al dia, amb els mínims indispensables, ens requeriria una inversió de 25 milions d'euros que considerem que no es justifica en el context del sistema penitenciari que tenim."


D'aquesta manera es compleix una promesa feta fa més de 40 anys pel govern d'Adolfo Suárez. Mundó ha remarcat que ara hi ha les condicions òptimes per fer-ho, ja que s'han construït en els últims anys noves presons que estan infraocupades.

♦ El futur de la Model: de presó a escola pública

Un cop el tancament de la Model sigui un fet, els centres penitenciaris catalans estaran al 72 per cent d'ocupació. Des del març ja no ingressen presos preventius, els que estan pendents de judici. Ara ingressen a Brians 1, a Sant Esteve de Sesrovires, al Baix Llobregat.

El nou centre de dones i preventius, que permetrà tancar Wad-Ras, estarà ubicat a la Zona Franca i estarà acabat el 2025.

Anar al contingut