Moscou

La missió simulada a Mart "torna" a la Terra després de 520 dies aïllats

Un experiment de l'Agència Espacial Europea (ESA) i l'Agència Russa ha demostrat que és possible per a l'ésser humà viatjar fins a Mart. Sis astronautes s'han passat 520 dies tancats en una falsa nau espacial amb destinació al Planeta Vermell. Han estat 17 mesos sense veure el sol i fent tot tipus d'experiments per veure com s'adaptava el seu cos a un viatge tan llarg. Fins i tot han passejat de forma virtual per la superfície de Mart. Aquest divendres, el seu viatge ha arribat al final. Tots estan bé i donen la missió per tancada amb èxit.

Actualitzat
L'aventura dels sis astronautes va començar el juny del 2010. Llavors va arrencar la Missió "Mars500", també coneguda humorísticament com el "Gran germà marcià". Tres russos, un italo-colombià, un francès i un xinès es van tancar en una nau simulada a Moscou. Allà hi han fet vida durant 520 dies, cultivant fins i tot part del seu propi menjar.

Durant aquest any i mig han intentat fer vida normal: han fet exercici, s'han tallat els cabells o s'han dedicat a feines de manteniment o experiments, observats permanentment, a través d'un circuit tancat de televisió. La passejada sobre el Planeta Vermell, el mes de febrer passat, va ser el punt culminant de la Missió Mars 500, un experiment conjunt de l'Agència Europea de l'Espai i l'Agència Russa

Un vídeo de l'ESA resumeix en 15 minuts els 520 dies de "viatge espacial":


El seu viatge ha acabat 17 mesos després. 250 dies per anar a Mart, 30 dies per ser-hi i 240 dies més per tornar. Els astronautes han estat rebuts amb roses i una emotiva retrobada amb l'equip de l'experiment.

Esperant resultats

La missió de l'Agència Espacial té per objectiu conèixer els efectes físics i mentals del llarg confinament que suposa un viatge espacial interplanetari. Cal tenir en compte que els participants en l'experiment s'han passat tot el viatge sense veure el sol i en un espai reduït de 72 metres quadrats.

Tot sembla haver anat bé, no hi ha hagut problemes de convivència i els trastorns psíquics han estat mínims.

Segons explica l'ESA, els científics esperen "impacients" els resultats dels experiments. Entre d'altres, s'ha monitoritzat l'activitat cerebral dels astronautes i s'han escanejat els seus cossos.

Es pot viatjar a Mart

Les agències europea i russa conclouen que "la tripulació és capaç de sobreviure a l'inevitable aïllament que suposa una missió d'anada i tornada a Mart".

Aparentment, l'experiment ha estat un èxit, tot i que cal tenir en compte que els sis "astronautes" no han hagut de patir ni la gravetat zero ni les radiacions d'un viatge de debò.

Sigui possible o no, el viatge real a Mart haurà d'esperar. Una agència com la NASA no es planteja visitar el Planeta Vermell, com a mínim, fins d'aquí 20 anys.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut