Madrid

La ministra de Foment justifica la suspensió d'Air Madrid per garantir la seguretat i evitar un accident

La crisi d'Air Madrid ha arribat al Congrés, on la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, ha comparegut a petició pròpia per donar explicacions. La ministra ha justificat l'actuació de l'executiu espanyol per garantir la seguretat dels passatgers i ha acusat la companyia aèria d'irresponsable per no fer cas de les normes sobre seguretat als avions. El PP, per la seva banda, ha reclamat la dimissió de la ministra Álvarez.

Actualitzat

La ministra de Foment defensa l'actitud i l'actuació del govern espanyol en la crisi d'Air Madrid. En la seva compareixença al Congrés, Magdalena Álvarez ha culpat la companyia aèria d'actuar amb irresponsabilitat i de posar en perill la seguretat dels passatgers. A més, l'ha acusat d'abandonar i desatendre els centenars de passatgers que s'han quedat a terra.

La ministra ha assegurat que Foment ha actuat amb celeritat i precisió i que l'objectiu principal ha estat, per sobre de tot, garantir la seguretat dels usuaris. Álvarez ha assegurat que són les inspeccions fetes pel seu departament les que han permès detectar els greus defectes i incompliments en què estava incorrent Air Madrid. Segons ha explicat la ministra, la renovació de la llicència de la companyia el mes de maig "es va fer a l'espera que se solucionessin les deficiències trobades en la inspecció, i com que no es va fer satisfactòriament es va obrir un expedient al setembre que es va resoldre el 16 de desembre amb la suspensió d'operacions".

Álvarez ha subratllat que la decisió és única en la història de l'aviació espanyola, però ha recordat que al llarg d'aquest any deu països han pres decisions semblants i han retirat la llicència d'una quinzena de companyies.

La ministra ha subratllat que des del seu departament es tindrà "tolerància zero" cap a les companyies aèries que no compleixin les normes de seguretat  i ha insistit que la prioritat de l'executiu ha estat en tot moment protegir la seguretat. En aquest sentit ha explicat que al llarg d'aquest any s'han fet més del doble d'inspeccions que les que es van fer el 2003 i que s'han fet a totes les companyies sense distinció.

Els grups parlamentaris han lamentat que s'hagués esperat tant a suspendre el permís a Air Madrid quan ja feia temps que s'havien detectat moltes deficiències. La ministra ha afirmat que la decisió s'havia pres quan els inspectors van veure que la situació era insostenible.

El PP reclama la dimissió de la ministra

Més enllà ha anat el principal grup de l'oposició, el Partit Popular. El seu líder, Mariano Rajoy, ha reclamat la dimissió de la ministra Magdalena Álvarez, per la gestió realitzada al voltant de la crisi d'Air Madrid. Segons la seva opinió, el govern, el Ministeri de Foment i el de Sanitat i Consum "no han estat a l'altura de les circumstàncies" i "quan algú no dóna la talla, el més democràtic, lògic i sensat és deixar pas a una altra persona".

El líder dels populars ha recalcat que el que ha passat en el cas d'Air Madrid és "una mostra més de la incompetència i ineficàcia d'aquest govern", que, sota el seu punt de vista, s'ha comprovat també "en els últims mesos" en la seva resposta davant de l'arribada de "cayucos", davant dels incendis d'aquest estiu o davant de l'incident del 28 de juliol passat a l'aeroport del Prat, on "milers de ciutadans" es van quedar "penjats durant 40 hores sense que ningú donés cap explicació".

En aquest sentit, Rajoy s'ha queixat, a més, del "poc respecte que té el govern al conjunt dels ciutadans". "El govern no hi és per fer frases ni per crear problemes o inventar-se coses. La seva primera obligació és resoldre problemes i respectar la gent i crec que en el cas d'Air Madrid, el govern i, en concret, el Ministeri de Foment i el de Sanitat i Consum, no han estat a l'altura de les circumstàncies i del que els espanyols es mereixen", ha afegit.

Per tot això, i com ja va fer la setmana passada al Congrés, el president dels populars ha reiterat la seva petició de dimissió de la ministra de Foment perquè, en el seu cas, "no és la primera vegada" que "no està a l'altura".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut