Mesquita de Còrdova
Mesquita de Còrdova
Còrdova

La mesquita de Còrdova mai ha estat de l'Església, segons la comissió d'experts

RedaccióActualitzat

La comissió d'experts sobre la mesquita catedral de Còrdova ha dictaminat que la mesquita mai va ser de l'Església en els seus 12 segles d'història.

Els experts opinen que l'ús religiós de la mesquita no suposa un dret de propietat per part de l'Església catòlica, que va immatricular el monument el 2006, arran d'un canvi legislatiu del govern del Partit Popular.

La comissió, presidida per l'ex-director general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, ha lliurat les seves conclusions a l'Ajuntament de Còrdova.

Segons l'informe, l'anàlisi històrica feta per la comissió "demostra" que l'Església "no té ni pot tenir cap títol de propietat" sobre la mesquita.

L'informe considera "injusta" la situació actual i "lesiva per als interessos de la ciutadania". Els experts recomanen que sigui l'Estat qui reclami la propietat pública del monument a través d'un recurs d'inconstitucionalitat. I apunten que podria incloure altres béns registrats per l'Església els últims anys.

 

 

Crear un museu

La comissió també fa recomanacions sobre l'estat de la mesquita. Assegura que té "greus mancances" i proposa la creació d'un Museu de la Mesquita, en un edifici proper de propietat estatal, per "pal·liar algunes d'aquestes deficiències".

Els experts consideren que el model de gestió adequat per a la mesquita catedral respon al "sistema de patronat", liderat per la Junta d'Andalusia, i en el qual estigui present l'Estat, l'Ajuntament, el Cabildo i les universitats.

Amb la presència de Carmen Calvo

A banda de Mayor Zaragoza, l'informe el firmen els historiadors Alejandro García Sant Joan i Joan Baptista Carpio. En la comissió també hi havia l'actual vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, que no firma, perquè va deixar la comissió després del seu nomenament en el govern espanyol.

ARXIVAT A:
PatrimoniReligió
Anar al contingut