Forcadell, Guinó i Simó, ensenyant una de les notificacions
Barcelona

La mesa del Parlament rep l'advertiment del TC i la querella de la fiscalia

El TSJC també ha admès a tràmit la querella contra Puigdemont, Junqueras i la resta del govern per la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre

RedaccióActualitzat

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa han rebut aquest dimarts al migdia la notificació del Constitucional conforme la llei del referèndum i el decret de convocatòria han estat suspesos cautelarment per l'alt tribunal.

En la notificació se'ls adverteix que no es prengui cap iniciativa per desenvolupar aquesta llei i el decret perquè, asseguren, podrien incórrer en responsabilitats penals.

Al mateix temps, la presidenta Carme Forcadell i els altres quatre membres sobiranistes de la mesa -incloent-hi Joan Josep Nuet, de CSQP- també han rebut la notificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en què se'ls comunica que la fiscalia ha admès a tràmit una nova querella contra ells. Per Carme Forcadell ja és la tercera querella.

Forcadell i Nuet han comparegut al Parlament per valorar-ho. Segons la presidenta de la cambra catalana, la voluntat de la Fiscalia i el govern espanyol és "coartar la llibertat d'expressió":
 

"El què pretén la Fiscalia, així com també el govern espanyol via el Tribunal Constitucional, és coartar la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats i diputades d'aquesta cambra. Pretén dictar del que es pot parlar i del que no es pot parlar en aquest Parlament. És un fet insòlit i nosaltres com a membres de la mesa ens hi neguem. Ens neguem a convertir-nos en censors a les ordres d'un govern que és incapaç de resoldre políticament els problemes polítics".

Nuet també s'ha mostrat contundent. Assegura que no només es vol aturar els independentistes, sinó que es va "a per tot un poble":

"Evidentment es vol acabar amb nosaltres. Amb tot. Fins i tot d'aquells que no som independentistes i que no vam votar a favor de la llei del referèndum. També d'aquells que hem estat crítics amb com s'han tramitat aquestes lleis al Parlament de Catalunya. Però el PP i els seus instruments judicials no filen prim. Van per tot un poble".

Admesa la querella contra el govern

El TSJC també ha admès a tràmit la querella contra Puigdemont, Junqueras i la resta del govern per la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre pels presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació de diners públics.

En canvi, en el cas del Parlament, per ara no admet la querella per malversació, delicte que comporta penes de presó.

El tribunal diu que els membres del govern serien coneixedors de la injustícia dels decrets aprovats i haurien actuat "arbitràriament". Creu que a més inicien un procediment que incidirà en la despesa pública.

Pel que fa al Parlament, veu indicis per ara només dels delictes de desobediència i prevaricació, sens perjudici, diu, d'una posterior qualificació.

Els membres del govern també han rebut la providència del TC i la notificació de la querella de la Fiscalia, tal i com ha assegurat el portaveu Turull en la roda de premsa posterior al Consell Exectiu.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut