Barcelona

La mesa del Parlament referma l'admissió a tràmit de la moció de desconnexió del 9-N i rebutja les peticions de C's, PSC i del PP

La proposta de la CUP es debatrà dijous al Parlament, pendent de si hi ha acord amb JxSí per refermar la vigència de la declaració d'inici del procés suspesa pel Constitucional

RedaccióActualitzat

Amb la majoria de Junts pel Sí i la CUP, la mesa del Parlament ha refermat la seva decisió d'admetre a tràmit la moció per reafirmar-se en la declaració de desconnexió del 9-N, rebutjant així les peticions de Ciutadans, el PSC i el PP.

Per tant, la proposta de la CUP es debatrà dijous al migdia al ple del Parlament, com estava previst, pendent de si hi ha acord amb JxSí per refermar la vigència de la declaració d'inici del procés suspesa pel Tribunal Constitucional.

La CUP està a l'expectativa de les esmenes que presentin els grups per negociar el text sempre que, ha dit la cupaire Anna Gabriel, es mantingui la vigència de resolució d'inici del procés cap a l'estat català aprovat el 9 de novembre.

"Com en qualsevol altra moció, fins al mateix moment del debat i de la votació veurem com es plantegen els punts, com es planteja la votació, si ho fem separats o no."


Els grups no independentistes lamenten que la mesa es refermi en l'admissió a tràmit d'un text que creuen que no s'hauria de debatre perquè desplega la resolució anul·lada pel Constitucional. El socialista Ferran Pedret ha defensat:

"No es pot forçar així ni el reglament de la cambra, ni les institucions. N'hi ha que diuen que volen fundar una nova república. El republicanisme és una cosa molt seriosa que exigeix el mínim respecte per les institucions, les que tenim ara i les futures."

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha emplaçat a resoldre-ho a les formacions independentistes:

"És un conflicte dins de la majoria de govern de JxSí i la CUP. Són ells els que ho han de resoldre amb el seu comitè d'enllaç i no sotmetre el Parlament de Catalunya a aquest nivell de degradació."


Hores abans, des de la CUP ja s'insinuava un pacte amb Esquerra Republicana pel suport a aquesta moció. La insinuació la feia el diputat cupaire Benet Salellas a "L'oracle" de Catalunya Ràdio.

"Com a CUP, amb un sector de Junts pel Sí ja ens hem posat d'acord, i ara falta que JxSí ara acabi de fer la seva feina interna i acabi de tenir una posició unitària. A JxSí hi ha dos partits, un de més proper a la nostra posició i un altre que no."

Salellas creu possible un acord amb Junts pel Sí però rebutja canviar el concepte de "desobediència al Constitucional" pel "d'obediència al mandat del 27-S", tal com vol Convergència.

"Ara, si algú està buscant descafeïnar el text fins al punt de dir una cosa tan tautològica com és dir que obeirem el mandat del 27 de setembre, que és pràcticament com no dir res, aleshores nosaltres en això no hi entrarem. La CUP està perquè els eixos d'aquesta legislatura siguin els de la declaració del 9-N, sigui la unilateralitat i la desobediència, i en això continuarem sent tan tossuts i tossudes com faci falta."

A la mateixa entrevista, el cupaire ha demanat a l'expresident Artur Mas que actuï com a tal i "deixi de fer de comentarista i de rondinaire".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut