Barcelona

La mesa del Parlament acorda, per majoria, crear les ponències de les lleis de desconnexió

Un informe jurídic desaconsellava aquesta fórmula, però Junts pel Sí i la CUP argumenten que el reglament s'ha interpretat sempre de manera "àmplia" i que el consens es pot buscar més endavant

RedaccióActualitzat

La mesa del Parlament ha decidit, per majoria, crear les ponències conjuntes de les lleis anomenades de la "desconnexió" amb l'Estat. Junts pel Sí i la CUP han defensat aquestes ponències de les lleis sobre el règim jurídic, la protecció social i l'administració tributària. Les dues formacions han presentat aquest matí un escrit en aquest sentit en la mesa i la junta de portaveus de la cambra catalana.

Un informe jurídic del Parlament desaconsellava aquesta fórmula, però els grups independentistes creuen que és la que dóna més garanties perquè tots els partits hi puguin participar des de zero. La resta de grups han manifestat la seva intenció de no participar-hi.

El vicepresident segon de la cambra, Lluís Corominas, de Junts pel Sí, ha explicat que la decisió s'ha pres amb l'aval de quatre membres de la mesa -els del seu partit- i tres en contra, corresponents als membres de C's, el PSC i Catalunya Sí que es Pot. Tot i l'informe dels lletrats que qüestionaven la creació de ponències, Corominas ha defensat que aquest sistema està perfectament emparat pel reglament de la cambra, i ha recordat que l'escrit jurídic no és vinculant.

El text que Junts pel Sí i la CUP han presentat al Parlament argumenta que la cambra sempre ha interpretat de "manera àmplia i extensiva" l'article 126 del reglament -sobre ponències redactores- per facilitar la feina dels diputats. A més, subratllen que una ponència redactora "busca el màxim consens i participació en l'elaboració d'un text", i no serà fins que no comenci el debat a la totalitat "quan es posi de manifest si s'han aconseguit els suports suficients per a la seva tramitació, i no abans".

Ciutadans demanarà empara al TC

Els diputats de Ciutadans han anunciat que presentaran un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional si la mesa del Parlament no reconsidera la decisió. El vicepresident segon de la mesa i diputat de C's, José María Espejo-Saavedra, ha deplorat que s'hagin admès a tràmit les ponències conjuntes malgrat que un informe dels lletrats de la cambra ho desaconsellava: "És una decisió insòlita en democràcia, és la primera vegada que un Parlament desatén els seus mateixos serveis jurídics."

Un cop es publiqui la notificació de la mesa al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC), C's registrarà una petició de reconsideració, que suspendrà automàticament la decisió fins que transcorrin els quatre dies hàbils dels quals disposa per pronunciar-se. "Si en la mesa no preval l'informe jurídic, acudirem a la justícia, perquè s'estan vulnerant els drets dels diputats" a la participació política, apunta C's, que entén que no es poden tramitar les lleis sobiranistes a través d'una ponència conjunta en què no participaran els representants de tots els grups.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut