Una fumadora encenent un cigarret
Una fumadora encenent un cigarret
Barcelona

La meitat de les embarassades que fumen ho fan d'amagat durant l'embaràs

El 70% de les fumadores que deixen l'hàbit del tabac durant l'embaràs tornen a fumar després del part

Actualitzat

La meitat de les dones fumadores continuen fumant quan es queden embarassades. La majoria ho fan d'amagat per evitar el rebuig social.

Encara que el nombre de dones que fumen ha disminuït els últims anys, es calcula que a Espanya una de cada quatre dones en edat reproductiva són fumadores. D'aquestes, més de la meitat segueixen fumant durant l'embaràs.

De les dones que aconsegueixen deixar el tabac durant l'embaràs, un 70% tornen a fumar després del part.

Aquestes són algunes de les dades que s'han exposat en unes jornades sobre el consum del tabac que es fan aquest divendres a Barcelona, i en les quals participen més de 350 professionals de l'àmbit de la salut.

Perjudicial per a la mare i el fill

La doctora Elena Castellanos, ginecòloga i membre de la Societat Catalana d'Atenció i Tractament del Consum del Tabac demana que la problemàtica del tabaquisme i els seus efectes sobre mare i criatura s'abordin de forma seriosa.

Segons els experts, el tabac avança l'edat de la menopausa, augmenta el risc d'infarts de miocardi en dones que prenen anticonceptius i interfereix en els tractaments de reproducció assistida.

Els fills de mares fumadores són més propensos a desenvolupar diverses patologies. Un dels efectes negatius del tabac és que afecta directament el desenvolupament del fetus i els nadons neixen amb baix pes, però també provoca asma infantil, otitis o infeccions respiratòries.

Els últims estudis relacionen també el consum del tabac durant l'embaràs amb la síndrome d'hiperactivitat, el dèficit d'atenció i el càncer infantil. També avisen que, en arribar a l'edat adulta, els fills de dones fumadores són més proclius a patir diabetis i malalties cardiovasculars.

Oblidades per les campanyes de prevenció

La psiquiatra Isabel Nerín explica que moltes dones fan servir el tabac com una estratègia per afrontar emocions negatives o, fins i tot, per controlar el pes.

Nerín ha explicat que les dones s'han incorporat més tard que els homes a l'hàbit del consum del tabac. Per aquesta raó, els danys provocats pel tabaquisme ja són evidents i coneguts entre els homes i, per lògica, les campanyes de prevenció s'han centrat molt de temps únicament en aquest grup. Però adverteix del creixement de casos de càncer provocats pel tabac entre les dones:

"De manera equivocada, la igualtat de drets va assumir la igualtat de consum, i actualment el càncer de pulmó disminueix en els homes i augmenta en les dones."

 

 

Anar al contingut