Barcelona

La maternitat provoca canvis en l'estructura del cervell de les dones

Investigadors catalans constaten que hi ha una reducció de la matèria grisa que no provoca canvis en la memòria ni en altres funcions intel·lectuals

RedaccióActualitzat

La millora de la capacitat per protegir el nadó i la pèrdua de la matèria grisa sense perdre les funcions intel·lectuals són alguns dels canvis que el cervell de les dones experimenta durant l'embaràs. Així ho recullen investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de la Universitat Autònoma de Barcelona, que constaten que la maternitat provoca canvis en l'estructura del cervell de les dones. Aquestes modificacions, que es mantenen almenys dos anys després del part i podrien ser permanents, milloren la capacitat de la mare per protegir el nadó i relacionar-s'hi.

L'estudi mostra que en les dones embarassades hi ha una reducció de la matèria grisa en regions del cervell implicades en les relacions socials. Aquesta pèrdua de teixit neuronal no provoca canvis en la memòria ni en altres funcions intel·lectuals, sinó que té un objectiu evolutiu, per tal que la mare satisfaci eficientment les necessitats del nadó.

Els científics remarquen que no hi ha cap dèficit cognitiu, sinó al contrari. El cervell s'adapta per incrementar la sensibilitat de la mare i perquè li sigui més fàcil, per exemple, detectar rostres amenaçadors o saber quin és l'estat l'emocional del seu nadó.

L'estudi, que publica la revista "Nature Neuroscience", ha comparat l'estructura del cervell de dones abans i després del primer embaràs. Per mitjà de l'observació d'aquests canvis en el cervell es pot determinar si una dona ha tingut un fill, i el grau de vinculació de la mare amb el nadó.

En l'estudi, també s'hi han inclòs els pares. Els homes no experimenten canvis estructurals en el cervell, cosa que no impedeix que el vincle emotiu també sigui molt estret.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut