Barcelona

La marxa d'estudiants i professors universitaris contra les retallades i la "llei Wert" acaba amb 5 detinguts

Protesten contra les retallades i també per la reforma educativa del ministre Wert. La baga ha buidat las aulas de la universitat. Abans de la manifestació, els universitaris han tallat la Diagonal i altres carrers de Barcelona i els accessos a les facultats de la UAB.

RedaccióActualitzat
Cap a la una del migdia i sota una pluja constant, milers d'estudiants i professors universitaris han començat una marxa pels carrers del centre de Barcelona en defensa de la universitat pública i contra la reforma que prepara el ministre Wert. La manifestació, que ha arrencat de la plaça Universitat, és l'acte central d'una jornada de vaga de 24 hores convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP).

Sota el lema "L'educació no pagarà el seu deute", un nombrós grup d'universitaris i docents arribats de diferents universitats marxen protegits per paraigües i enmig d'un important desplegament policial. La capçalera de la protesta recorre els carrers improvisant el recorregut escortada per diversos furons policials de la unitat antiavalots.

Els Mossos han tancat amb cadenats totes les portes d'accés al parc de la Ciutadella per impedir que la manifestació arribi fins al Parlament de Catalunya. El campus de la Universitat Pompeu Fabra a la Ciutadella també ha estat tancat en previsió que la manifestació pugui acabar aquí.

Alguns encaputxats han trencat els vidres del centre de Movistar a la plaça de Catalunya i també han causat danys a la façana d'El Corte Inglés, mentre que altres han fet pintades a la façana de l'antiga seu de la Secretaria d'Universitats, a la Via Laietana.

Els Mossos d'Esquadra han detingut cinc persones per desordres públics i danys durant els incidents ocorreguts al final de la manifestació en la qual milers d'estudiants universitaris han clamat a Barcelona contra l'increment de les taxes i les retallades en les subvencions.

Un matí de vaga i alguns incidents

Abans, cap a les onze del matí, els estudiants del campus de la Universitat de Barcelona que es dirigien cap a aquesta manifestació han tallat la Diagonal en els dos sentits de la marxa a l'altura de Francesc Macià. Mentrestant, un altre grup d'estudiants més petit, que també es dirigia a la manifestació, ha impedit el pas dels cotxes al passeig Maragall de Barcelona.

La jornada de protesta, però, començava molt abans, a primera hora del matí. A la Universitat Autònoma de Barcelona, els estudiants han cremat alguns contenidors i han tallat durant una hora els accessos a les facultats. El tall a l'accés a la B-30 en direcció sud cap a la universitat, ha provocat un quilòmetre de retencions a Cerdanyola, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT).

Un grup de manifestants han provocat aldarulls a la zona d'Arc de Triomf de Barcelona. El moment de més tensió s'ha produït davant de la seu d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), on han llençat pedres i petards tant a la mateixa seu i com als mossos que la custodiaven. Aquest ha estat el detonant que ha portat els mossos ha decidir dispersar aquest grup, fet que ha provocat algunes corredisses a la zona. Alguns manifestants s'han amagat a l'estació de tren i metro d'Arc de Triomf, on també hi han accedit agents de la policia catalana.

També a la Facultat de Dret de la UB, al Campus Diagonal, els piquets han impedit l'entrada d'estudiants i treballadors. Han col·locat contenidors d'escombraries a tots els accessos i grups d'encaputxats que no han permès a ningú accedir a l'edifici.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut