La "Marxa dels milions" ha desfilat pels carrers de Moscou per demanar la renúncia de Putin
Milers d'opositors de diferent signe participen en la "Marxa dels milions" pels carrers de Moscou
Moscou

La "Marxa dels milions" surt als carrers de Moscou per fer fora Putin

Milers de persones han ocupat els carrers de Moscou per escoltar, en un míting multitudinari, la resolució aprovada per opositors de signe ideològic ben diferent. La principal exigència ha estat la renúncia de Putin, però també han demanat la posada en llibertat de tots els presos polítics, la celebració de nous comicis i la creació d'un mecanisme que garanteixi la transparència electoral.

RedaccióActualitzat
El desplegament policial pels carrers de la capital russa no ha decepcionat, tenint en compte la gran mobilització que s'ha viscut aquesta tarda als carrers de Moscou. Tot i que el ball de xifres no fa possible certificar un nombre concret de manifestants, la policia parla d'11.000, i els opositors, de més del doble, en començar el que aquests últims han anomenat la "Marxa dels milions". El que és segur és que han estat molts milers de persones les que han assistit al míting massiu per exigir conjuntament la dimissió de Vladímir Putin, la posada en llibertat de tots els presos polítics i la celebració de nous comicis amb mecanismes que garanteixin la transparència que no han tingut els últims anys.

Nacionalistes, liberals, socialdemòcrates, comunistes, radicals d'esquerres, anarquistes, defensors dels drets de les minories sexuals s'han congregat al costat de la plaça Pushkin. Des d'allà, han iniciat una marxa cap a l'avinguda Sàkharov, lloc on s'ha celebrat el gran míting. La manifestació ha recorregut prop de 2,5 quilòmetres fins al lloc on s'ha erigit l'escenari. Allà, a la tribuna on s'han fet els parlaments, s'hi han pogut llegir lemes com "Rússia serà lliure", "Llibertat per als presos polítics" o "Contra la repressió".

Altres reivindicacions dels opositors que s'han pogut sentir durant el recorregut han fet referència a la necessitat de més llibertat. Així, s'han pogut sentir crits contra la repressió, a favor de la "Llibertat per als presos polítics!" i consignes com "No a l'Estat policial!", "Rússia sense Putin!", "Glòria a Rússia!" i "Llibertat per a les Pussy Riot".

Un acord que ningú creia possible


L'exviceprimer ministre, Borís Nemtsov, un dels organitzadors, ha estat també l'encarregat de dirigir-se, entre altres, als manifestants. Durant el seu discurs, l'exdirigent ha dit que sense l'exigència de la renúncia de Putin, així com de noves eleccions presidencials, no es podrà canviar res al país. Nemtsov també ha destacat el fet que els representants de l'esquerra, els liberals i els nacionalistes hagin arribat a un acord, "encara que ningú ho creia possible", que inclou una sèrie de demandes, tant polítiques com econòmiques i socials. En concret, la resolució que han aprovat els representants dels diferents signes ideològics i polítics també exigeix, a més de la renúncia de Putin, la posada en llibertat de tots els presos polítics, la celebració de nous comicis presidencials i parlamentaris i la creació d'un mecanisme que garanteixi la transparència del procés electoral.

Entre les demandes econòmiques i socials figuren la congelació de les tarifes dels serveis bàsics i l'increment del finançament de l'educació i la sanitat. "Als que conformen aquesta majoria encara silenciosa, encara timorata, i que, proveïts de crispetes de blat de moro, observen des de la barrera dels esdeveniments, vull dir-los que no tinguin por. No han de tenir por de res: ser persona no és difícil, ser ningú és molt pitjor ", ha dit l'escriptor Dmitri Bykov, un altre dels oradors.

Guennadi Gudkov, dirigent de partit socialdemòcrata Rússia Justa, privat de la seva acta de diputat per la majoria parlamentària oficialista sense cap decisió judicial, ha instat els ciutadans a continuar les accions de protesta. En aquesta línia, Gudkov els ha animat dient-los que "només amb accions de protesta es pot obligar les autoritats a realitzar concessions polítiques importants". "No convertirem casa nostra en un gulag", ha afegit.

La "Marxa dels milions" celebrada aquest dissabte s'ha convertit en la primera mobilització opositora contra les polítiques del Klemlin després dels tres mesos d'estiu. L'anterior es va fer el 12 de juny i també va congregar desenes de milers de persones a la capital russa.
Anar al contingut