Bilbao

La manifestació contra la imputació del lehendakari per reunir-se amb Batasuna aplega 45.000 persones

Fins a 45.000 persones s'han aplegat a Bilbao en la manifestació que han convocat els partits nacionalistes per protestar contra la citació del lehendakari, Juan José Ibarretxe, al Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) per explicar per què es va reunir fa un any amb dirigents de Batasuna. PNB, EA, EB i Aralar han secundat la marxa darrere el lema "En defensa de les institucions", i en el capítol de les absències, a banda de populars i socialistes, destaquen la del mateix Ibarretxe i també la de dirigents de Batasuna. El president del PNB ha escalfat la prèvia assegurant que la causa oberta contra el lehendakari "afecta els drets fonamentals".

Actualitzat

Els carrers de Bilbao han acollit des de dos quarts de vuit 45.000 persones, segons l'Ajuntament de Bilbao, en una manifestació que ha exigit que no es processi el lehendakari, Juan José Ibarretxe, per la seva reunió amb Batasuna l'abril passat. Eusko Alkartasuna (EA), Ezker Batua (EB) i Aralar han secundat la marxa, convocada amb el lema "En defensa de les institucions". Justament perquè "cal donar suport a les institucions i deixar el protagonisme als ciutadans", el lehendakari no ha assistit a la manifestació. Tampoc hi han anat representants de Batasuna perquè "el format no deixa lloc a la participació de l'esquerra abertzale", ha dit Pernando Barrena.

Entre les declaracions prèvies, les del president del PNB, Josu Jon Imaz, que ha assegurat que la causa penal oberta contra el lehendakari "no pot tenir recorregut" i ha indicat que espera que, "si algun jutge segueix aquest camí", es trobi "al davant dics de contenció". Ha afegit que un d'aquests dics podria ser el Constitucional, perquè s'estan afectant "drets fonamentals".

Abans, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el portaveu del PNB, Iñigo Urkullu, ha defensat de nou la necessitat de respectar el principi d'independència dels poders i, per tant, de la justícia respecte a la política, en considerar que alguns jutges intenten "judicialitzar" la política. Urkullu ha assenyalat que "si a Ibarretxe se l'encausa quan s'han eximit fins i tot José Luis Rodríguez Zapatero per casos similars és que hi ha una incongruència entre l'acció del Suprem i la del TSJPB davant el fet de practicar el diàleg".

Els exlehendakaris José Antonio Ardanza i Carlos Garaikotxea han llegit el manifest final de la manifestació i han censurat, un cop més, la politizació de la justícia perquè impedeix al lehendakari fer la seva feina.

Veus discrepants

Les raons dels nacionalistes bascos no les comparteixen ni el PSE ni el PP, ni tampoc el Consell General del Poder Judicial. El portaveu dels socialistes bascos, José Antonio Pastor, ha advertit que "si realment volem prestigiar l'Estat de dret", no s'han de convocar manifestacions com aquesta, perquè "finalment s'acabarà interpretant com un pols a la justícia i com un intent de pressió a un poder independent com és el judicial".

A les files del PP qui n'ha parlat ha estat el seu secretari general, Ángel Acebes, que ha qualificat la mobilització de "difamació i assetjament", ha acusat el president del govern espanyol de mantenir un "silenci còmplice" davant aquesta situació i li ha preguntat si el "centre" polític és seguir defensant el diàleg amb els terroristes.

També ha emfatitzat la importància de la independència del poder judicial el portaveu del CSPJ, Enrique López, que ha assegurat que sent "una profunda preocupació" per les mobilitzacions, ja que "generen un ambient difícilment compatible amb el respecte al poder judicial".

Dimecres vinent Ibarretxe haurà de declarar com a imputat en la causa oberta per la reunió que va mantenir amb dirigents de Batasuna. El magistrat instructor del cas, Roberto Saiz, va denegar-ne l'arxivament a finals d'any i va decidir tirar-la endavant. Els advocats del lehendakari havien demanat que s'arxivés després que el Suprem va fer el mateix amb el cas contra el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per la reunió del PSE-EE amb Batasuna.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut