Lladorre, Pallars Sobirà

La manca de neu "desperta" una família d'óssos al Pirineu

Imatges exclusives d'una càmera automàtica que ha gravat la Caramelita i els seus tres cadells al Parc Natural de l'Alt Pirineu

RedaccióActualitzat

Els dies 8, 11 i 12 de gener s'han vist, al municipi de Lladorre, al Parc Natural de l'Alt Pirineu, una ossa amb tres cadells nascuts l'any 2015. Aquesta femella, coneguda com a Caramelita, ja va ser observada i gravada durant el maig del 2014. En aquesta època de l'any, la Caramelita i els seus cadells haurien d'estar hivernant dintre d'una cova, però segurament les bones temperatures i la poca neu caiguda han fet que la seva hibernació s'hagi retardat o interromput.

En els vídeos s'observa com els quatre óssos remenen la terra buscant els últims glans disponibles a l'hivern. Com que la hibernació dels óssos no és tan profunda com la d'altres mamífers, per exemple les marmotes i els lirons, és possible que hagin començat la hibernació però que a causa de les bones condicions meteorològiques i la disponibilitat d'aliment es despertin i surtin fora per buscar menjar i per passejar una estona.

Quan comenci a nevar de veritat tornaran a reprendre la hibernació. Els óssos del Pirineu comencen l'hivern dins les seves coves d'hibernació, aprofitant les forces acumulades durant els mesos de tardor. La vegetació de la Vall d'Aran i el Pallars ha facilitat la bona alimentació de tots els membres de la família, en especial per la collita de glans de roure, i ara descansaran durant uns mesos fent servir el greix acumulat.

Els mascles són els últims a entrar a la cova i els primers a sortir-ne. Els segueixen les femelles sense cadells, les femelles amb cadells de primer any i, finalment, les femelles prenyades. Si tot va bé, les femelles prenyades donaran a llum entre un i tres cadells a finals de gener. En néixer, els cadells d'ós bru pesen entre 350 i 500 grams i es queden dins el cau fins a l'abril, alimentant-se exclusivament de llet materna, molt rica en greixos.

Aquesta zona és el territori de la Caramelita, nascuda el 2002, i hi viuen també algunes filles seves. Els cadells tenen uns 10 mesos. Aquesta mateixa família d'óssos ja va ser filmada per primera vegada al maig, quan els cadells tenien només entre tres i quatre mesos, i també al novembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut