El diputat d'ERC Jordi Salvador, amb una samarreta on es pot llegir "ni un pas enrere", ha acusat el ministre de "jugar brut&quo…
El diputat d'ERC Jordi Salvador, amb una samarreta on es pot llegir "ni un pas enrere", ha acusat el ministre de "jugar brut" (EFE)
Madrid

El Congrés rebutja la reforma dels estibadors plantejada pel govern espanyol

La majoria de l'oposició hi ha votat en contra. Des del PP afirmen que aquesta situació suposa per a l'estat espanyol una multa diària des de Brussel·les de 134.000 euros. Els estibadors desconvoquen la vaga anuncida per aquest divendres

Actualitzat

El Congrés dels Diputats ha rebutjat el projecte de decret llei de reforma del sector dels estibadors presentat pel govern espanyol sense un acord previ amb empreses i sindicats. L'executiu del PP ha tingut el suport del PNB però el PSOE, Podem, ERC i el PDeCAT han votat en contra de la reforma i Ciutadans s'ha abstingut. En total, 175 vots en contra, 142 a favor i 33 abstencions, una d'elles del diputat de Podem Íñigo Errejón per error.

Després de la votació, els estibadors han desconvocat les quatre jornades de vaga anunciades a partir d'aquest divendres.

Durant el debat, el govern ha alertat de més multes de Brussel·les si Espanya no s'adapta a la normativa comunitària. Una sanció diària que, segons el PP, pot ser de 134.000 euros. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha culpat els grups polítics de la situació. Ferran Bel, del PDeCAT, ho rebutja: "La responsabilitat, essencialment, és del govern. Ni els sindicats, ni les empreses, ni els grups parlamentaris podem assumir la responsabilitat principal, senyor ministre."

Els grups de l'oposició acusen el PP d'oferir contrapartides a canvi del vot favorable. El diputat d'ERC Jordi Salvador -amb una samarreta on es podia llegir "ni un pas enrere"- ha carregat contra el ministre: "El ministre de Foment ha jugat brut. Sembla més l'advocat de la patronal, defensant la seva plataforma, que un ministre de Foment. Ha jugat brut perquè portar aquest decret llei sabent que es pot perdre, és posar-se de part de la patronal per pressionar en la negociació col·lectiva, que hauria de ser lliure."

El Ministeri de Foment va intentar un acord "in extremis" aquest dimecres en una reunió amb la patronal i els sindicats, però no va tirar endavant i ara mateix no hi ha acord sobre la taula. Els sindicats consideren que la proposta no garanteix el lloc de treball dels estibadors després de la reforma.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut