Madrid

La majoria dels espanyols creu que Zapatero va guanyar Rajoy durant el debat de política general, segons el CIS

Finalitzat el debat de política general, ara els ciutadans poden fer una anàlisi dels temes que s'hi van debatre i també de l'actuació de cadascun dels representants polítics que hi van intervenir. En el cara a cara per excel·lència, el de Zapatero i Rajoy, els ciutadans creuen que el president espanyol va resultar guanyador. Els enquestats també tenen la impressió que el terrorisme va ser el tema estrella del debat. Aquestes i altres dades consten en l'estudi elaborat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) per mesurar, a través de 1.500 entrevistes, l'opinió ciutadana sobre el debat de politica general celebrat al Congrés entre dimarts i dijous.

Actualitzat

El 43,9% dels espanyols creuen que el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va guanyar el debat de política general, per un 16,5% que opina que el líder del PP, Mariano Rajoy, va ser el guanyador. Pel que fa al nivell de “moderació” de cada un d’ells, també és el president del govern qui s’emporta el premi, ja que un 71,1% creu que va estar més mesurat que Rajoy, amb un 34,2%.

Pel 63,6% dels consultats, aquest debat va tenir lloc en un ambient “molt” o “bastant” conflictiu, i els seus protagonistes no van tractar els problemes que realment preocupen els espanyols, tal com afirmen el 62% dels consultats pel CIS.

A una gran majoria dels enquestats, el 63,5%, els sembla que el terrorisme va ser el principal assumpte que es va tractar en aquesta cita parlamentària, deixant molt per sota qualsevol altra qüestió, com els 2.500 euros d’ajuda pels nous fills, que tan sols el 5,8% entén que va ser el més important.

Pel que fa als líders que hi van participar, el 18,4% diu que no va guanyar ningú. El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, és qui va vèncer pel 0,4% dels enquestats i el líder d’IU, Gaspar Llamazares, i la portaveu de Coalició Canària Ana Oramas empaten amb un 0,2%.

Zapatero guanya perquè "sap encaixar les crítiques"

Quant al coneixement que els dos líders van demostrar tenir sobre els problemes de l'estat espanyol, queden més igualats, però el president del govern el guanya en la capacitat per “encaixar les crítiques”, ja que un 63’3% creu que ho fa millor que Rajoy, amb un 34,4%.

Segons aquesta enquesta del CIS, Rajoy sortiria bastant més mal parat que Zapatero en gairebé tots els aspectes. Un 66,7% creu que té “poques” o “cap” propostes davant la política del govern i un 68,8% el veu “poc” o “gens” capaç de fer una oposició constructiva.

Però els ciutadans segueixen escèptics amb la situació política, ja que després del dinovè debat de política general només un de cada quatre enquestats creu que la política espanyola experimentarà algun canvi positiu.

Anar al contingut