Una sala de projeccions en un cinema de Barcelona (Foto: EFE)
Una sala de projeccions en un cinema de Barcelona (Foto: EFE)
Barcelona

La majoria dels catalans prefereix les pel·lícules doblades al castellà

Un 46% dels catalans prefereixen veure les pel·lícules de cinema doblades al castellà, davant d'un 18% que les voldria veure en català. És una de les dades que mostra el baròmetre del consum cultural, que també diu que ha pujat el consum de cinema en català d'un 4,5% l'any passat a un 7,5% en els primers mesos de l'any. Això tot i que el desequilibri entre l'oferta de pel·lícules en castellà i en català continua sent molt i molt gran. El retrat de les preferències dels ciutadans a l'hora de consumir cultura mostra que la música continua sent, de llarg, l'hàbit cultural més arrelat, però que els videojocs van guanyant terreny.

Actualitzat
La dades del Baròmetre de la Cultura mostren els hàbits de consum cultural dels catalans: en cinema, el 64% de la població prefereix les pel·lícules doblades i només el 24% la versió original. L'oferta majoritària de cinema en castellà a les pantalles catalanes es tradueix clarament en les xifres de consum: el 91,4% de les pel·lícules es veuen en versió castellana i només el 4,5% en la versió catalana. És una xifra semblant a l'any passat, però el gran salt es produeix els primers mesos del 2011: el consum de cinema en català puja al 7,5%, per un 88,7% de cinema en castellà.

Amb aquest desequilibri en l'oferta, segons el Baròmetre, dels espectadors que miren cinema doblat, un 46% prefereixen la versió castellana i un 18% la versió catalana.

Cal recordar que la nova llei del cinema català, aprovada la legislatura passada pel tripartit i CiU, obliga les multinacionals a doblar o subtitular al català el 50% de les còpies de les pel·lícules no europees que es distribueixin a Catalunya.

Els videojocs, a l'alça

Hi ha una altra dada que crida l'atenció: encara que la música és el principal consum cultural que fan els catalans, amb un 89% que afirma fer-ho cada dia, els videojocs és el que més creix entre els catalans, amb 1,4 milions de persones que hi juguen habitualment. Des del 2008, ha crescut un 36% el nombre de catalans que juguen a videojocs cada dia, que ara es troba en el 22%. 
Anar al contingut