Barcelona

La majoria de museus i teatres obren amb normalitat però amb menys públic del que és habitual

La majoria de teatres i museus catalans han obert sense complicacions aquest dimecres. El Teatre Goya i el Teatre Romea, per exemple, aixecaran el teló per representar "Fugadas" i "La Marquesa de O", respectivament. En canvi, el Teatre Condal no obrirà les portes, ja que la companyia que du a escena l'obra "Rigor Mortis" ha decidit secundar la vaga. Curiosament, l'obra és una sàtira de la classe política protagonitzada per un sindicalista.

Actualitzat
Altres institucions culturals com el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, el Palau de la Música, el Gran Teatre del Liceu i L'Auditori no tenien activitats previstes per a aquest dimecres. Qui sí que havia d'actuar és el cantant Miguel Bosé al Palau Sant Jordi, però ja va anunciar al mes d'agost que ajornava el concert a dijous.

Els museus més concorreguts de Catalunya han obert amb normalitat tot i que amb menys visitants del que és habitual. La Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres ha obert amb 15 minuts de retard, a causa d'una concentració de protesta dels treballadors i la lectura d'un manifest. El Museu del Futbol Club Barcelona ha viscut "normalitat absoluta" i el Museu Picasso només ha tancat un moment una de les portalades quan un piquet passava pel carrer Montcada. Els visitants individuals als museus han estat els d'un dia normal, però els darrers dies s'han produït diverses cancel·lacions de grups per raons logístiques.

Qui encara ha notat més un descens de les visites han estat el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i la Fundació Joan Miró, situats a la muntanya de Montjuïc, per les dificultats d'accés. Al centre, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ja havia decidit anteriorment unir-se a la vaga i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) tenia previst obrir però no ho ha pogut fer per "manca d'efectius".

Per la seva banda, el Gremi d'Exhibidors de Cinemes de Catalunya, que agrupa la majoria de cines del país, també tenia previst exhibir pel·lícules amb normalitat.

La vaga també s'ha notat en el trànsit de la ciutat de Barcelona. En hora punta, el volum de trànsit als accessos a la ciutat s'ha reduït en un 12% i a la Ronda de Dalt la circulació era un 40% inferior a l'habitual. També ha afectat la circulació de la ciutat la cinquantena d'actes vandàlics a les estacions del servei públic de bicicletes Bicing.

Un altre incident ha estat l'atac a la llibreria Europa de Barcelona, coneguda per la venda de llibres d'ideologia nazi. Una vintena de persones hi han entrat al migdia i han causat destrosses al seu interior i pintades a les persianes.

El president de la Generalitat, José Montilla, i el cap de l'oposició, Artur Mas, han optat per treballar al seu despatx i evitar els actes públics. La mateixa pauta han seguit Joan Puigcercós, Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera, que no han tingut agenda. L'únic dirigent català que ha fet vaga ha estat l'ecosocialista Joan Herrera. En general, els líders catalans han cedit el protagonisme als seus representants al Congrés dels Diputats.

Set diputats fan vaga

Tant al Congrés com al Senat el seguiment de la vaga ha estat poc significatiu. Únicament el 5,98% dels funcionaris i personal de la Cambra Baixa i el 7,75% dels del Senat han secundat l'aturada. Durant tota la jornada les dues cambres han funcionat amb completa normalitat. El Congrés ha acollit la sessió de control al govern al matí i a la tarda s'han reunit diverses comissions. Els tres diputats d'Esquerra (Joan Ridao, Joan Tardà i Francesc Canet), els dos d'IU-ICV (Gaspar Llamazares, a més d'Herrera) i els dos del BNG (Olaia Fernández i Francisco Jorquera) no han assistit al ple i donaran l'assignació corresponent a aquest dia a fundacions o ONG.

Al Senat no hi ha hagut activitat però els representants de l'Entesa Jordi Guillot i Joan Josep Nuet també han fet vaga i donaran la part corresponent del seu sou a una fundació. Els diputats i els senadors tenen dret a donar suport a la protesta i no acudir a les seves respectives cambres, però no poden fer vaga pròpiament, ja que no hi ha vinculació laboral entre les dues parts.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut