Roma

La mà dreta de Berlusconi va negociar amb màfia el 1994

El cap de la Cosa Nostra, Bernardo Provenzano, va negociar el 1994 amb el senador Marcello Dell'Utri, braç dret de Silvio Berlusconi, quan l'empresari va accedir per primera vegada al poder, segons informa el diari "La Repubblica". Els contactes entre Provenzano -detingut l'11 d'abril del 2006, després de 43 anys fugit- i Dell'Utri -condemnat el 2004 a nou anys de reclusió per complicitat amb la màfia- han estat revelats pel cap mafiós de Caltanissetta, Luigi Ilardo, al coronel dels Carabinieri Michele Riccio, segons un informe de la Fiscalia de Palerm.

Actualitzat
Ilardo va confessar a Riccio al febrer del 1994 que un mes abans els clans de la Cosa Nostra de Palerm es van reunir amb les "famílies" mafioses de les altres províncies sicilianes i van decidir que tots havien de votar Forza Itàlia, el partit creat per Berlusconi.

"Il Cavaliere" va crear el partit Forza Itàlia amb el que va guanyar les eleccions del 27 i 28 de març del 1994. Després de la victòria va tenir lloc en contacte, segons explica Ilardo. "A canvi del suport [de la màfia] ha garantit lleis favorables als detinguts de diverses famílies [mafioses], així com a futures mesures a favor dels nostres interessos econòmics, com contractes i finançaments estatals".

Riccio, precisa el diari, no va revelar en el seu informe el nom de l'home de Berlusconi, ja que "no es fiava" del seu cap, Mario Mori, acusat després de col·laborar amb la Cosa Nostra, acusació de la qual va ser absolt el 2006 per un Tribunal de Palerm. El nom de Dell'Utri apareix, assegura el diari, en l'informe que es troba en mans del fiscal de Palerm Francesco Messineo.

Recentment, els mitjans italians van informar d'una altra suposada negociació entre l'Estat i la Cosa Nostra, el 1992, per posar fi als atemptats mafiosos d'aquella època, que ha estat negada de forma contundent per altes personalitats de l'Estat, com ara l'expresident de la República Oscar Luigi Scalfaro. Scalfaro ha assegurat que durant el seu mandat (1992-1999) "mai ningú" li va parlar "ni de forma directa ni indirecta" de mantenir negociacions amb la màfia.
Anar al contingut