Barcelona

La lluita contra la precarietat laboral, principal reivindicació de les manifestacions del Primer de Maig

Els sindicats majoritaris convoquen manifestacions a Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa i Tàrrega

RedaccióActualitzat

Milers de persones han participat a la manifestació del Primer de Maig convocada a Barcelona pels principals sindicats catalans. Els organitzadors han xifrat en 56.000 els assistents a la manifestació, una xifra que la Guàrdia Urbana ha rebaixat a unes 10.000. La manifestació ha començat poc abans del migdia a la Plaça Catalunya i ha servit per denunciar la precarietat laboral i reivindicar salaris dignes.

Amb el lema "Precarietat és explotació. Treball, salaris dignes i més protecció social", la manifestació ha recorregut la Via Laietana fins arribar a la plaça de la Catedral, on s'ha llegit un manifest unitari elaborat per celebrar el Dia del Treball.

La marxa ha estat encapçalada pels secretaris generals de Comissions Obreres, Joan Carles Gallego, i d'UGT, Josep Maria Álvarez.

Tampoc hi han faltat alguns líders polítics, com els alcaldables per Barcelona del PSC, Jaume Collboni, el d'ERC, Alfred Bosch, acompanyat pel líder del partit, Oriol Junqueras, i la cap de llista de Barcelona en Comú, Ada Colau, a més del líder ICV, Joan Herrera.

Aquest any participen en la manifestació central de Barcelona les presidentes de l'ANC, Carme Forcadell, i d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

També s'han fet altres manifestacions a Tortosa, Girona, Tarragona i la de Ponent no es fa a Lleida, sinó a Tàrrega, en solidaritat amb els treballadors de l'antiga factoria Indox.

Convocatòries de la CGT i l'USOC

En dues convocatòries alternatives, els sindicats CGT i USOC també s'han manifestat pel centre de Barcelona. A la marxa convocada per la CGT, s'ha fet una cerimònia en record dels 43 estudiants mexicans desapareguts el setembre de l'any passat a l'estat de Guerrero.

La convocada per l'USOC, uns 300 treballadors i delegats sindicals s'han manifestat sota el lema "Per la regeneració democràtica, del treball i la justícia social".

Els sindicats reclamen la fi de la política de retallades

A Madrid també s'han manifestat milers de persones, convocades per CCOO i UGT. Els sindicats han reclamat la fi de la política de retallades socials. El lema de la manifestació central a Madrid ha estat "Així no sortim de la crisi. Les persones són primer. Acabem amb les retallades".

Les dos centrals sindicals majoritàries, CCOO i UGT, han demanat el reforçament de la negociació col·lectiva i la posada en marxa d'una renda mínima per als col·lectius més vulnerables. També han defensat les llibertats públiques i el dret a la vaga i han denunciat la "regressió econòmica i social que viu Espanya" amb les polítiques d'austeritat i els seus "devastadors" efectes sobre l'ocupació, la cohesió social i la qualitat de vida dels treballadors.

125 anys de mobilització

Aquest 2015 fa 125 anys que es va fer la primera manifestació del Primer de Maig a Barcelona i, és el primer cop des que va començar la crisi que l'economia dóna símptomes de millora. Els sindicats reclamen aquest any la derogació de la reforma laboral i acusen el govern espanyol de vantar-se d'una recuperació econòmica que no és real en tots els àmbits.

Els líders de Comissions Obreres i de la UGT a Catalunya, en declaracions aquest matí a Catalunya Ràdio, asseguren que les dades macroeconòmiques del govern espanyol no es tradueixen en millores per als ciutadans.

Per això, el focus de la protesta d'aquest Primer de Maig és la denúncia de les polítiques d'austeritat i els seus efectes en els àmbits laborals, socials i en la qualitat de vida dels treballadors.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut