Egipte

La Lliga Àrab porta al Consell de Seguretat el bloqueig de Gaza

Les Nacions Unides suspendran aquesta mateixa setmana la distribució d'aliments a Gaza si el govern israelià no aixeca el bloqueig. La suspensió afectaria unes 860.000 persones, és a dir, la meitat de la població de la Franja. Aquest fet afegeix dramatisme a la situació provocada pel tancament de les fronteres des de fa quatre dies per part d'Israel. L'única central elèctrica de la regió està aturada i la crisi humanitària comença a afectar els forns i els hospitals. Hamas, que controla la zona, acusa Israel de condemnar a mort la població palestina i ha denunciat el silenci de la comunitat internacional. La Lliga Àrab ha demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat.

Actualitzat

Fa cinc dies, des de dijous, que la Franja està assetjada, no hi entra ni menjar, i això fa que els aliments escassegin. Ho diuen les Nacions Unides, que asseguren que els queden reserves per a dos mesos. El primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha dit aquest matí que la crisi humanitària no existeix i que deixaran entrar a Gaza tot el que necessitin, menys els productes de luxe.

Des d'ahir al vespre, 600.000 persones no tenen llum. L'única planta elèctrica que funciona amb gasoil s'ha quedat sense combustible. Proveeix un 30% de l'energia total de la Franja, però, com que està aturada, diu el director, això afecta la resta de la xarxa. El govern israelià diu que no és veritat, que Israel els envia gairebé un 70% de la llum, i que tot és una campanya de propaganda de Hamas.

Els islamistes asseguren que cinc persones han mort als hospitals només aquesta nit. La Creu Roja diu que d'aquí a dos o tres dies els hospitals es quedaran sense combustible per als generadors. El govern israelià ha assegurat que deixarà entrar al seu territori els malalts que ho necessiten. L'ONG israeliana Metges pels Drets Humans ha assegurat que l'exèrcit israelià només accepta un 5% de les peticions.

La visió israeliana és que la pressió farà que els habitants de Gaza es rebel·lin contra Hamas i els obliguin a aturar els atacs contra el sud d'Israel.

Demanen una reunió urgent del Consell de Seguretat

La Lliga Àrab ha demanat avui la celebració urgent d'una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU per tractar de "la perillosa situació" que afronta Gaza a conseqüència del bloqueig imposat per Israel. Els països àrabs volen que el Consell adopti "mesures urgents contra les autoritats d'ocupació israelianes, que aixequin el bloqueig i protegeixin els habitants de Gaza de conformitat amb la legalitat internacional". La Lliga Àrab ha demanat també una investigació dels "crims perpetrats per Israel" a la Franja.

El govern britànic s'ha sumat també al rebuig del bloqueig de Gaza i ha demanat tant a palestins com israelians que treballin conjuntament per aconseguir la reobertura de tots els accessos fronterers.

Paral·lelament, en diferents indrets del Pròxim Orient han tingut lloc manifestacions de protesta pel bloqueig israelià. Especialment a Jordània i el Líban.

Anar al contingut