Riad

La Lliga Àrab es compromet amb el procés de pau araboisraelià i amb la lluita contra les armes nuclears

La Lliga Àrab ha posat fi aquesta tarda a la cimera de Riad amb l'acord de promoure a la regió l'anomenada "Iniciativa saudita", un pla de pau per al conflicte israelianopalestí. La iniciativa saudita preveu que els països àrabs reconeguin Israel a canvi que l'Estat hebreu accepti retornar a les fronteres anteriors al 1967. El govern de Tel Aviv ja ha dit que rebutja aquest pla tal com es planteja actualment, però es mostra disposat a negociar. La cimera també ha servit per alertar del perill de les armes nuclears a la regió, en una referència implícita a l'Iran i Israel. El document reconeix, però, el dret de tots els països a disposar d'energia nuclear amb finalitats pacífiques i segons la legalitat internacional.

Actualitzat
En el segon i últim dia de la cimera, els dirigents dels països membres de la Lliga Àrab han aprovat diverses resolucions per consolidar una posició comuna en els diferents conflictes que afecten la regió. Han parlat del Líban, del Sudan, de Somàlia, però sobretot de Palestina i de l'Iraq. D'aquest últim país, destaquen les paraules d'ahir del rei Abdullah de l'Aràbia Saudita, que va acusar per primera vegada els Estats Units d'haver-lo ocupat de manera il·legítima. I en un fet insòlit: el monarca va fer autocrítica.

"La veritable culpa -diu el rei Abdullah- cau sobre nosaltres, els líders de la Lliga Àrab. Les nostres contínues disputes, el rebuig de la unitat... Aquestes raons han portat la Lliga a perdre la seva credibilitat i a perdre l'esperança en l'avui i en el futur."

En un intent de recuperar prestigi, l'Aràbia Saudita fa autocrítica i es distancia, encara que només en el lèxic, del seu principal aliat occidental, els Estats Units. Però també intenta guanyar suport àrab respecte al que considera la principal amenaça per la regió: el programa nuclear iranià. Res millor per guanyar-se el seu suport que implicar-se en la qüestió palestina: tots els països presents a la cimera han reiterat el seu suport a la iniciativa saudita ja aprovada per la Lliga el 2002.

Una iniciativa que proposa el reconeixement d'Israel per part dels països de la Lliga a canvi que Israel es retiri dels territoris ocupats el 1967 i que accepti una solució justa per al problema dels refugiats palestins. Israel rebutja la proposta, però ja hi ha veus a dins del mateix govern israelià que demanen asseure's a negociar amb els líders àrabs.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut