Síria

La Lliga Àrab arriba a Síria mentre les forces armades maten diversos homes "d'un grup terrorista"

Els observadors de la Lliga Àrab han arribat a Síria amb el compromís d'observar a peu de carrer la situació i veure si s'està complint el pacte que el govern va signar al novembre per al cessament de la violència. De moment les forces de Bashar al-Assad continuen atacant els feus dels opositors. Dilluns mateix una trentena de persones van perdre la vida, la majoria a la ciutat d'Homs.

RedaccióActualitzat
Una cinquantena d'observadors han arribat a Damasc per veure i valorar la situació de Síria sobre el terreny el mateix dia que, segons l'agencia de notícies estatal, SANA, les forces armades han mort diversos homes "d'un grup terrorista armat" que intentava creuar la frontera de Turquia a Síria.

Aquesta frontera del nord de Síria és un punt de pas habitual dels desertors de l'exèrcit que donen suport a la revolta contra el president Bashar al-Assad.

Segons SANA, "les forces especials han pogut matar i ferir diversos homes armats i requisar armes, municions, uniformes de l'exèrcit, aparells de comunicacions i targetes d'identificació falsificades", però no han facilitat el nombre de víctimes.

Aquest segon grup d'observadors forma part del pla de la Lliga Àrab que pretén posar fi a la violència a Síria.

Abans de marxar, els observadors demanaven des d'Egipte poder fer la seva feina a Síria. Així ho va manifestar l'observador de la Unió dels Emirats Àrabs Mohamed Salem Elmekawy: "Després que el govern de Síria va signar el protocol ara han de complir diversos punts, com ara proporcionar seguretat als observadors i permetre que circulin lliurement pels carrers, visitin presons i es trobin amb l'oposició." I afegia: "Si Déu vol, documentarem els fets per proporcionar una descripció realista de la situació de la gent a Síria."

Al-Assad, però, no els ho posarà fàcil. Per una part del règim, la maniobra consisteix a negar la rebel·lió de la societat civil i considerar que són bandes armades pròximes a Al-Qaeda. Precisament aquest dilluns una trentena de persones van perdre la vida a Síria, la majoria a Homs, principal bastió de la rebel·lió. El règim d'Al-Assad va intensificar els bombardejos per eliminar els testimonis que poguessin passar informació.

L'èxit de la missió de la Lliga Àrab dependrà de la possibilitat de parlar amb la societat civil i amb els activistes dels drets humans, però també del suport internacional. Precisament per això, des de París, els opositors al règim han demanat al Consell de Seguretat de l'ONU que doni suport al pla perquè tingui més possibilitats de tirar endavant i més recursos per fer-ho.





VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut