La manifestació del 15 d'abril per reclamar llibertat per als independentistes empresonats (Reuters)
La manifestació del 15 d'abril per reclamar llibertat per als independentistes empresonats (Reuters)
París

La llibertat de premsa a Espanya empitjora pel conflicte a Catalunya

Espanya cau dos punts en el rànquing mundial de Reporters sense Fronteres

RedaccióActualitzat

El procés polític a Catalunya ha captat l'atenció de l'informe anual de Reporters sense Fronteres (RSF), que s'ha presentat a París. L'estudi vincula el descens de la llibertat de premsa a Espanya a la situació política. De fet, Espanya baixa dues posicions -fins al lloc 31- en el rànquing de l'organització, que atribueix la reculada a la situació política a Catalunya.

L'informe parla d'una "atmosfera irrespirable" per als periodistes:

"Els casos d'insults i assetjament a periodistes de mitjans espanyols i catalans, de línia independentista i constitucionalista, s'han multiplicat durant els mesos de setembre i octubre -fins al punt que ha estat difícil fer-ne un cens detallat- i s'ha creat una atmosfera irrespirable per a la llibertat d'informació a Catalunya."


RSF assegura que els periodistes de tots els mitjans han tingut dificultats per treballar al carrer durant les manifestacions independentistes i no independentistes, i cita també l'atac ultra a Catalunya Ràdio:

"Periodistes de totes les cadenes de televisió espanyoles han estat escridassats i interromputs en els directes al crit de 'premsa espanyola, manipuladora', reporters de televisions i emissores catalanes de ràdio han estat amenaçats també en les seves connexions per ultradretans, i s'han arribat a causar greus desperfectes a les instal·lacions de Catalunya Ràdio."


L'informe parla del final de l'any passat com un període "negre":

"Els últims tres mesos del 2017 estan entre els més negres de la història democràtica pel que fa a la llibertat de premsa a Catalunya."


RSF també ha alertat que alguns periodistes no independentistes han patit "linxaments" a les xarxes socials i n'ha fet responsables professionals vinculats a la Generalitat:

"El fenomen del  ciberassetjament en el conflicte català no és nou. (...) Han quedat patents els assenyalaments fets per part del director de Comunicació Exterior de la Generalitat i director de la campanya del partit Junts per Catalunya, així com per altres polítics independentistes. Aquesta forma de posar el periodista en evidència i els conseqüents linxaments a les xarxes socials han estat una constant a Catalunya, que s'ha agreujat de forma proporcional al conflicte territorial."

 

El document considera, d'altra banda, "preocupant" la detenció a Espanya per ordre de la Interpol dels periodistes d'origen turc Hamza Yalçin i Dogan Akhanli, "perseguits per raons polítiques" pel règim de Recep Tayyip Erdogan.

En canvi, aplaudeix la reforma de la llei de RTVE. I afegeix "una altra cosa és la 'llei mordassa' (llei de seguretat ciutadana)", que té "bloquejada" la reforma i que representa "una força amenaça per a la llibertat de premsa a Espanya".

La junta de RSF a Espanya la formen, entre d'altres, periodistes de l'"ABC", RTVE, "El Mundo", la Cadena SER o EFE, entre altres.

Creix l'odi cap als periodistes

L'estudi, que analitza 180 països, constata que la llibertat de premsa es degrada al món i detecta un augment, a les democràcies occidentals, dels missatges d'odi cap als periodistes.


L'ONG destaca que aquest clima no només es troba en països amb règims autoritaris o en guerra com Síria, Egipte, Corea del Nord o Turquia, sinó que s'observa una creixent violència contra els mitjans a la Unió Europea. És el cas de Malta o Eslovàquia, on en els últims mesos han assassinat dos periodistes: Jan Kuciak, que investigava el vincle de la màfia i el govern eslovac, i Daphne Caruana, que va denunciar que Malta era un paradís fiscal.

Notícia relacionada: Demanen que es resolgui l'assassinat, fa mig any, de la periodista maltesa

Notícia relacionada: La crisi per l'assassinat d'un periodista fa caure el primer ministre d'Eslovàquia


Reporters sense Fronteres destaca que els Estats Units de Donald Trump han baixat dues posicions en el rànquing, fins a la 45.

Al capdavant de la llista es mantenen Noruega, Suècia i els Països Baixos, mentre que tanca la classificació Corea del Nord.

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicació
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut