Detall d'una resta de ceràmica romana localitzada a Cubelles arran dels efectes de la llevantada del gener. Imatge publicada el 20 de març de 2…
Detall d'una resta de ceràmica romana localitzada a Cubelles arran dels efectes de la llevantada del gener. Imatge publicada el 20 de març de 2017 (horitzontal)

La llevantada del gener fa aparèixer restes de ceràmica romana davant la costa de Cubelles

ACN Cubelles.-Diverses restes de ceràmica romana provinents del fons marí han aparegut a la costa de Cubelles (Garraf) després de la llevantada de finals de gener. Un veí del municipi les va fer arribar a l'Ajuntament, que ha difós l'informe elaborat per l'arqueòleg de la Generalitat Magí Miret on es certifica que es tracta d'àmfores romanes dels segles I i I aC procedents de la regió itàlica de la Campània (actual Nàpols). Al mateix temps, una part de les troballes corresponen a àmfores ibèriques de cronologia indeterminada. Segons aquest informe, aquestes restes de ceràmica confirmen que davant la costa de Cubelles havia existit un punt fondejador natural, el qual estaria directament relacionat amb el poblat ibèric de la Mota de Sant Pere i de la vila romana del Castell de Cubelles.

L'informe de l'arqueòleg Magí Miret, difós parcialment per l'Ajuntament de Cubelles aquest dilluns, recull que els vaixells fondejaven davant els punts de la costa on hi havia establiments amb els quals podien comerciar, com és el cas de la costa del Garraf. És en aquest moment de fondejat quan, segons senyala Miret, els navegants aprofitaven per llençar al mar les àmfores que s'havien trencat durant la travessia. Aquests fragments anaven a parar al fons marí i recentment han aflorat amb l'acció de l'onatge.Miret senyala que aquestes restes permetran conèixer millor el tipus, lloc de procedència i cronologia de les mercaderies que es comerciaven durant l'antiguitat a la costa de Cubelles. "La seva recuperació té un gran interès des del punt de vista arqueològic i patrimonial", conclou. Per aquest motiu, Miret insta l'Ajuntament i el veí que ha trobat les peces a "custodiar-les" per fer-ne possible l'estudi detallat i la seva exhibició pública.

Anar al contingut