La llet crua es torna a vendre després de 30 anys

Actualitzat

Els productors tornen a vendre llet crua de vaca directament als consumidors des d'aquest divendres. La Generalitat ha aprovat un decret que n'autoritza la venda directa entre l'explotació i el consumidor per dinamitzar el sector ramader.

Fa 28 anys es va prohibir la venda a granel de llet crua per raons sanitàries. Els ramaders feia molt temps que la reivindicaven. Ara, se'ls obre una porta per millorar o complementar la seva economia, com explica el ramader Joan Puigcorbé:

"Un litre de llet crua la venc a un euro. Però, si l'haig de vendre a la fàbrica, en trec 30 cèntims."

La llet crua, a diferència de l'estabilitzada o pasteuritzada, no ha estat escalfada per sobre dels 40 graus. Però té unes altres exigències: s'ha de vendre freda, bullir a casa i consumir en un màxim de tres dies des de la primera munyida.

Els riscos de la llet crua

Tornar a vendre llet crua a granel comporta uns riscos, com explica la dietista i nutricionista Gisela Pulido:

"És un bon caldo de cultiu per als microorganismes. N'hi ha de molt dolents, com l'E.coli, la listèria i la salmonel·la, que poden produir des d'un mal de panxa fins a vòmits, diarrea, afectacions renals i del sistema nerviós... Són molt importants en uns col·lectius d'alt risc: les embarassades, els nens, les persones d'edat avançada i els qui tenen defenses baixes."

La consellera d'Agricultura, Pesca i Ramaderia, Teresa Jordà, ha explicat que els venedors de llet crua passaran "molts controls":

"Les explotacions que vendran llet crua han de passar molts controls. És gent que ho fa perquè vol, perquè creu en el producte i en el que fa. I aquell que la consumeix també és perquè hi creu i sap el que compra."

La notícia ha satisfet els amants de la llet crua. Gil Rovira la troba "més original" que la del "supermercat". Eudald Vilalta coincideix i diu que és millor:

"És molt més bona. Té més gust i notes més la nata."

La nata, de fet, és una de les coses que fa més diferent la llet crua. "Quan està freda, la pots posar sobre un tros de pa", explica la Dolors Vernet.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut