Hawaii

La llengua de lava del volcà Kilauea perd velocitat, però encara suposa un risc

La llengua de lava provinent del volcà Kilauea s'ha desaccelerat al llarg de les últimes hores, però encara suposa un risc per a desenes de cases del poble de Pahoa.

Actualitzat

L'illa de Hawaii continua pendent de l'avanç d'una llengua de lava provinent del volcà Kilauea. La lava es mou sobre territori agrícola i prop de la zona residencial de Pahoa, però la bona notícia és que el seu ritme s'ha desaccelerat de manera notable al llarg de les últimes hores, de manera que des de dijous només ha avançat uns pocs metres. L'extrem del corrent de lava es troba a uns 155 metres del carrer principal de Pahoa.

El flux amenaça diverses cases i podria tallar una carretera i una autopista a través d'aquesta localitat. Les autoritats no han ofert cap predicció sobre quan exactament es podria dividir en dos aquesta localitat d'uns 800 habitants. El lloc de pas del riu de lava podria ser una antiga plantació de sucre. De moment, cap habitatge ha estat destruït.

Un total d'uns 50 habitatges es troben en un corredor de risc. Els seus habitants estan preparats per sortir tan bon punt rebin l'avís de les autoritats. Entre 10 i 15 cases es troben a la trajectòria directa del front de lava, que fa uns 60 metres d'ample. També hi ha risc per al subministrament elèctric, perquè la lava amenaça els pals d'electricitat.

El volcà Kilauea està en erupció contínua des del 1983. La lava ha anat cap al nord-est durant els últims dos anys, però la majoria de la lava generada en aquesta erupció ha anat cap al sud. L'últim flux va començar el 27 de juny. L'última casa destruïda per la lava a l'illa gran de Hawaii va ser l'any 2012, a Kalapana.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut