Temperatures a 850 hPa, divendres (Font: GFS/Topkarten)
Temperatures a 850 hPa, divendres (Font: GFS/Topkarten)

La llengua d'aire càlid apunta cap a Rússia

Un gran nombre de països europeus es troben en situació d'avisos meteorològics per les elevades temperatures. Alguns d'aquest avisos són de nivell vermell. Es preveuen màximes de fins a 41 graus. Divendres, la calor augmentarà al Bàltic i de cara al cap de setmana, a Rússia.

Actualitzat
De mica en mica, la calor es retira del centre d'Europa i es concentra cap al sud i est del continent. Un gran nombre de països es troben en situació d'avisos meteorològics per les elevades temperatures màximes, i alguns són avisos de nivell màxim (vermell).

La llengua d'aire càlid d'origen africà és la responsable d'aquesta situació de calor intensa. Els mapes de 850 hPa, uns 1.500 metres d'altura, mostren com les isotermes de 20 graus arriben fins a les repúbliques Bàltiques, però hi ha petites zones amb temperatures superiors, d'uns 25 graus, sobre l'entorn de l'Adriàtic i els Balcans.

Les temperatures a la superfície van arribar dimecres fins als 41 a Mòstar (Bòsnia) o als 40 a Sazan (Albània) i Podgorica (Montenegro). Dijous, s'esperen màximes d'entre 33 i 42 graus a tota una sèrie de països que estan sota avís meteorològic de nivell vermell: Croàcia, Hongria, Itàlia, Polònia, Sèrbia, Eslovènia i Montenegro. Recordem que un nivell vermell implica fenòmens meteorològics intensos i excepcionals, amb risc per a la vida i la integritat física.

A banda, un altre grup de països estan sota avís de nivell groc o taronja, en una zona molt àmplia que abasta des de la península Ibèrica fins a  l'entorn de Bàltic, passant pel centre d'Europa i arribant fins a Grècia.

De cara a divendres, l'aire càlid continuarà la retirada cap a la zona del Bàltic. El cap de setmana, es preveu una calorada en augment a l'oest de Rússia.
Anar al contingut