Camp de concentració d'Auschwitz, a Polònia (Reuters)
Camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau, a Polònia (Reuters)
Varsòvia

La llei de Polònia que castiga qui parla de "camps d'extermini polonesos" indigna Israel

Israel recorda la implicació de polonesos en l'Holocaust, mentre que el president de Polònia assegura que ni el país ni el poble hi van participar

RedaccióActualitzat

Indignació a Israel per un projecte de llei a Polònia que vol castigar qui parli de "camps d'extermini polonesos". Divendres, la cambra baixa del Parlament de Polònia va aprovar un text que preveu, fins i tot, penes de fins a tres anys de presó per evitar que es parli de "camps d'extermini polonesos". S'insisteix que durant l'Holocaust eren un país ocupat i que, per tant, els camps polonesos com a tal no van existir.

El projecte de llei ha causat les protestes d'Israel, que considera que Polònia defuig la seva responsabilitat. Diuen que alguns polonesos van tenir un paper molt actiu durant l'Holocaust. Israel interpreta aquesta norma com un intent de limitar la investigació acadèmica i facilitar arguments a qui nega els fets dels camps de concentració. Davant d'aquesta situació, els governs dels dos països han acordat obrir un debat sobre el contingut del projecte de llei, amb l'objectiu d'intentar arribar a un punt de trobada.

 

 

De moment, el president de Polònia, Andrzej Duda, ha remarcat que "no hi va haver participació institucionalitzada del seu país o el seu poble en l'Holocaust", tot i reconèixer que hi va haver casos de polonesos que van cometre actes "malvats" contra els seus veïns jueus. Duda ha assegurat, en tot cas, que mai permetrà que Polònia ni els polonesos siguin "vilipendiats" amb "falses acusacions". Ha afirmat que la norma no s'hauria de retirar ja que opina que "tenen el dret de defensar la veritat històrica" sobre l'Holocaust.

La iniciativa per castigar qui s'hi refereixi afectarà bàsicament els periodistes, ja que artistes i acadèmics no podran ser perseguits. Les sancions s'aplicaran independentment de les lleis vigents al lloc on es cometi la infracció.

Anar al contingut