La llagosta més gran d'Europa, localitzada al Cap de Creus

Es tracta d'una espècie protegida i en risc

RedaccióActualitzat

El seu nom científic no sembla gaire elegant: Saga pedo. Però és la llagosta o saltamartí més gran d'Europa i té prou importància perquè un grup de voluntaris experts en fauna i flora dediquessin una jornada a localitzar-ne algun exemplar en el Parc Natural del Cap de Creus.

Tot i que la llagosta pot arribar als dotze centímetres de longitud, la feina de trobar-la no era fàcil. La Saga pedo és una espècie d'hàbits nocturns, que es mou molt lentament sobre el arbustos, on busca insectes per alimentar-se.

És la segona vegada que es troba aquesta espècie en el parc. De fet, només s'ha observat a tot Catalunya en onze ocasions des dels anys 40. En el Parc Natural del Cap de Creus s'ha observat set vegades en els darrers 20 anys. Fa unes setmanes també es va documentar la presència de tres exemplars al Parc Natural dels Ports, on només s'havia vist abans en cinc ocasions.

 

És una espècie rara i protegida que es troba amenaçada i de la qual no es troben pràcticament mai mascles. Una de les seves particularitats és que les femelles es reprodueixen sense necessitat dels mascles. Són capaces de pondre fins a 80 ous fèrtils d'entre 10 i 15 mil·límetres.

L'operació s'ha fet en el marc d'una activitat de recerca impulsada pel parc: l'elaboració d'un catàleg de fauna i flora protegida i amenaçada del Parc Natural de Cap de Creus. La proposta està liderada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i té el suport de la Institució Alt Empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) i de l'Associació d'Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà (APNAE).

Des del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat s'està recopilant tota la informació per elaborar el Pla de Recuperació d'aquesta espècie de llagosta.

Anar al contingut