Lleida

La jutge que investiga l'incendi a Horta de Sant Joan encarrega noves diligències

Aquest vespre farà un any de l'inici del foc d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, en què van morir cinc bombers de Lleida. Coincidint amb aquest aniversari, s'ha sabut que la jutge de Gandesa ha ordenat més diligències als Mossos. Per exemple, hi ha prevista per divendres una prova de reconeixement judicial que permetrà reconstruir els fets al mateix escenari on van tenir lloc. Tot i que el sumari ja no és secret, aquestes gestions sí que s'han decretat secretes fins que la jutge n'analitzi el resultat. En qualsevol cas, la policia ha negat amb rotunditat que això suposi l'obertura de cap nova línia d'investigació.

Actualitzat
El bomber dels GRAF de Lleida que va sobreviure a l'incendi d'Horta de Sant Joan en què van morir cinc companys seus es personarà en la causa que instrueix el jutjat de Gandesa. Quan s'ha fet públic s'ha sabut que la jutge que porta el cas va decretar fa dos mesos el secret de sumari d'una part de la instrucció mentre no hagi analitzat el resultat de noves diligències que ha ordenat.

Pau Simarro, l'advocat de la família de Ramon Espinet, un dels bombers que hi van morir, considera que encara hi ha dubtes a aclarir. Simarro creu, per exemple, que no s'ha explicat bé quina va ser la posició de Delta Zero, el comandament dels Bombers que va coordinar les tasques d'extinció del foc, ni de les previsions meteorològiques sobre el vent fort que va bufar la tarda del 21 de juliol del 2009.

"La veritat crema"

Així ho ha explicat Simarro durant la presentació del llibre "La veritat crema", escrit per la germana d'un dels bombers morts. El llibre s'ha presentat a la sala d'actes de la biblioteca pública de Lleida, que s'ha quedat petita per acollir la gent que no s'ha volgut perdre l'acte. L'autora, Dolors Espinet, germana d'una de les víctimes, ha explicat que el llibre és una denúncia de la manca de veritat que, segons ella, ha faltat en la investigació i explicacions de l'incendi.

Un any de la tragèdia

Per demà, dia que es compleix un any de la mort dels bombers, la Conselleria d'Interior ha programat dos homenatges, un a Lleida i un a Horta de Sant Joan, a més de fer sonar les sirenes a tots els parcs de bombers de Catalunya. Espinet ha explicat que la seva família no assistirà a cap dels dos actes commemoratius. La família farà un homenatge a Ramon Espinet al seu municipi, el Palau d'Anglesola, el mateix dia 21 al vespre.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut