Els menors dormen de qualsevol manera a la Ciutat de la Justícia
Els menors dormen de qualsevol manera a la Ciutat de la Justícia
Barcelona

La jutge prohibeix que els menors immigrants sense família dormin als jutjats

A partir d'ara dormiran en una sala provisional a l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, on també es podran dutxar

RedaccióActualitzat

La jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, ha prohibit que els menors estrangers no acompanyats dormin a l'edifici de la fiscalia a la Ciutat de la Justícia. En molts casos, aquests menors tutelats per la Generalitat han arribat a dormir-hi sobre matalassos a terra fins a quatre nits per culpa del col·lapse que hi ha a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA).

A partir d'ara dormiran en una sala provisional a l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, on també es podran dutxar.

La jutge també requereix als Mossos d'Esquadra informació diària sobre l'hora d'arribada i sortida de cada menor, la finalització dels seus tràmits amb la fiscalia i quan els atén la DGAIA.

Mercè Caso alerta sobre la "greu situació d'emergència social derivada de l'increment de nens i adolescents immigrants no acompanyats que arriben a Catalunya" i recorda que aquest problema "no és nou ni afecta només" Catalunya. La jutge adverteix que no s'ha de buscar "una solució provisionalíssima o extraordinària", sinó que s'ha de "prioritzar aquesta situació i destinar-hi els mitjans i recursos necessaris". I subratlla:

 

"No poden acceptar-se remeis benintencionats però indignes des de la perspectiva dels menors d'edat. El seu interès és sempre prioritari."

 

Mercè Caso recorda que aquests nens no han comès cap delicte i, per tant, no es pot permetre que "passin llargues hores ni de bon tros que pernoctin a l'àrea de custòdia policial de la Ciutat de la Justícia". Segons la jutge, la permanència d'aquests menors a l'edifici de fiscalia de la Ciutat de la Justícia no pot acceptar-se "més enllà de les hores diürnes" i és "absolutament indigna" la seva pernocta a terra" de la sala d'espera d'aquest recinte.

 

Més d'un miler de menors estrangers sense família en deu mesos a Catalunya

Entre el gener i l'octubre han arribat més d'un miler de menors estrangers sense família a Catalunya. És una situació extraordinària. Als nois els porten a la Ciutat de la Justícia perquè els facin les proves mèdiques per determinar la seva edat, i després han de derivar-los a un centre d'acollida que depèn de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

La DGAIA està buscant un local a prop de la Ciutat de la Justícia per allotjar aquests nois després que el deganat els tanqués l'àrea que havien habilitat a la planta tercera de l'edifici de la fiscalia. Fonts judicials indiquen que havien col·locat matalassos a terra en un espai buit destinat a oficines sense demanar cap permís.

 

Anar al contingut