Josep Lluís Trapero aquest divendres sortint de l'Audiència Nacional (EFE)
Josep Lluís Trapero aquest divendres sortint de l'Audiència Nacional (EFE)
Madrid

La jutge de l'Audiència Nacional deixa Trapero en llibertat sense fiança

No fa cas de la petició de la fiscalia, que demanava una fiança de 50.000 euros

RedaccióActualitzat

La jutge Carmen Lamela ha dictat llibertat sense fiança per al major Josep Lluís Trapero, que avui ha declarat per tercera vegada a l'Audiència Nacional.

Trapero ha sortit de l'Audiència a les 12.35, quatre hores després d'haver-hi arribat.

 

 

Lamela no ha atès la petició de la fiscalia, que havia demanat per a Trapero una fiança de 50.000 euros en entendre que la seva situació s'ha agreujat després de la nova imputació per sedició, relativa a l'1-O, i d'haver reconegut avui que va mantenir dues reunions amb Puigdemont sobre el dia del referèndum.

 

La jutge de l'Audiència Nacional, en canvi, ha considerat insuficients els arguments de la fiscalia i ha valorat positivament que Trapero ha comparegut tot i saber que podia ser imputat per un segon delicte de sedició i també per organització criminal. Lamela també pensa que no hi ha risc de fuga.

 

Sí que manté les mesures adoptades el mes d'octubre, quan va dictar la retirada del passaport a Trapero i la seva compareixença quinzenal davant la justícia.

 

Ferran López ha declarat com a testimoni

Aquest divendres al matí, d'altra banda, també ha anat a declarar a l'Audiència Nacional, però en qualitat de testimoni, el nou cap dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, ex-número 2 de Trapero, que el va substituir arran de l'aplicació de l'article 155.

 

López, convocat a les 11 del matí, ha arribat a l'Audiència Nacional a les 10.20. En la seva declaració ha defensat el paper de la policia catalana durant el referèndum.

 

Dues hores de declaració

La declaració d'aquest matí de divendres de Josep Lluís Trapero, màxim comandament dels Mossos d'Esquadra fins a l'aplicació de l'article 155, davant la jutge Lamela i el fiscal Pedro Rovira ha durat unes dues hores, la meitat de les quatre que s'ha passat a dins.

Trapero estava citat a les 9 del matí i ha arribat mitja hora abans.

 

Aquesta vegada, Trapero ha hagut de respondre sobre l'actuació de la policia catalana el dia 1 d'octubre, durant la jornada del referèndum suspès pel Tribunal Constitucional.

 

La nova compareixença de Trapero a l'Audiència Nacional arriba després que, la setmana passada, el cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional desplegat a Catalunya amb motiu de l'1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos, el va acusar de passivitat. En la declaració davant Lamela, filtrada a la premsa, Pérez de los Cobos va arribar a dir que l'operatiu dels Mossos per a la jornada del referèndum era una "estafa".

Pels fets de l'1 d'octubre, la jutge Lamela també ha imputat Trapero per sedició, com ja havia fet anteriorment en relació amb els fets del 20 i el 21 de setembre, la concentració multitudinària davant la seu del Departament d'Economia.

 

En l'escrit de citació, Lamela acusa Trapero d'estar supeditat a les ordres del "comitè estratègic" que tenia com a objectiu el referèndum i la proclamació de la independència de Catalunya. L'acusa d'inacció i d'obstruir l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

De les dues citacions pels fets del 20 i el 21 de setembre,Trapero en va sortir en llibertat amb mesures cautelars. Tot i que la fiscalia va demanar presó, Lamela només va dictar la retirada del passaport i la compareixença quinzenal davant la justícia.

 

La fiscalia no havia avançat que tingués previst demanar cap mesura concreta per a Trapero, pendent d'escoltar la declaració del major.

ARXIVAT A:
JudicialReferèndum 1-OProcés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut