Madrid

La jutge anul·la la imputació per falsedat dictada per Garzón contra els tres pèrits de l'àcid bòric

La jutge de Madrid Gema Gallego ha anul·lat la imputació per falsedat que va fer el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón als tres pèrits que van elaborar un informe sobre l'àcid bòric en què es relacionava ETA amb els atemptats de l'11-M. Aquesta decisió ha estat adoptada després que la jutge resolgués el recurs presentat per aquests tres pèrits contra la imputació feta per Garzón.

Actualitzat

Els pèrits Isabel López, Manuel Escribano i Pedro Manrique van admetre davant Garzón haver firmat el passat mes de juliol un informe elaborat el 21 de març del 2005 en què es relacionava l'11-M i ETA a partir de la trobada d'àcid bòric a l'habitatge d'un processat pels atemptats de Madrid i al pis franc d'un comando etarra el 2001 i que va ser rebutjat pels seus superiors.

Segons Garzón, els pèrits van entregar una còpia de l'informe a un dels seus comandaments, "sense advertir-lo de l'esmentada alteració que simulava la data de firma i creació del document", per la qual cosa el magistrat apreciava la intenció de "produir un efecte oficial d'un document que no ho va ser mai".

Per la seva banda, la jutge que ara anul·la al imputació recorda que la falsedat documental es produeix quan resulten afectades algunes de les funcions essencials que compleix un document i subratlla que "cap de les funcions del document de referència no va resultar afectada per la conducta observada pels pèrits". Així, l'acte indica que "de cap manera -la intervenció dels pèrits- va incidir ni en el seu aspecte formal, que es va mantenir intacte, ni en el seu contingut".

La jutge també rebutja la "intencionalitat" dels pèrits que va apreciar Garzón i afirma que "ni tan sols hi ha indicis que els recurrents, autors de l'informe, tinguessin un altre propòsit que el de recuperar amb data de l'11 de juliol del 2006 l'informe per ells elaborat el 21 de març del 2005, després de comprovar que una altra de les còpies d'aquest informe no es trobava al sobre on havia de ser".

La jutge continuarà ara amb la instrucció d'aquesta causa en què els tres pèrits recuperen la seva condició de testimonis, mentre que estan imputats el comissari general de la policia científica, Miguel Ángel Santano; el secretari general de la comissaria general de la policia científica, Pedro Luis Mélida; el cap de la Unitat Central d'Analítica, José Andradas, i el cap de la secció de la Unitat d'Anàlisi, Francisco Ramírez.

Anar al contingut