Osca

La jutge alerta d'accions penals contra Vila i el director del MNAC si no tornen totes les obres de Sixena

Tot i l'amenaça de "conseqüències legals", el conseller de Cultura replica que la sentència no és ferma i demana que es respecti la llei de patrimoni de Catalunya

RedaccióActualitzat

El jutjat d'Osca ha enviat una notificació al conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i al director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, per advertir-los que, si no envien al monestir de Sixena les obres pendents de lliurar, hauran de respondre penalment. En concret, els avisa de les "conseqüències legals" que té no acatar la seva resolució en el litigi per les obres d'art de la Franja.

La jutge també els alerta que els pot posar multes si no compleixen la sentència en què va ordenar el lliurament dels 97 béns. De les obres que reclamen, 44 són al Museu de Lleida i dues no han estat localitzades. Al juliol, el MNAC ja va tornar 53 peces.

La Generalitat va al·legar que les obres del Museu de Lleida estan protegides per la Llei de Patrimoni català. Pel que fa a les peces del MNAC, Pepe Serra ha explicat que no tenen valor artístic i que es van perdre, durant els anys 70, en magatzems municipals de Barcelona.

La jutge no dóna cap data per al retorn de les peces, però recorda que s'ha de fer "sense dilació".  

Vila: "Seguirem defensant que aquestes peces no poden sortir de Lleida"

En un comunicat, el conseller de Cultura s'ha declarat "perplex" per la notificació i per la possible presa de decisions "absolutament desproporcionades". Vila ha respost que la Generalitat continuarà defensant que les obres es quedin a Lleida:

"El Departament de Cultura es mantindrà ferm i seguirà defensant amb serenor i tranquil·litat que aquestes peces no poden sortir de Lleida".

 

El conseller de Cultura ha expressat la seva "sorpresa" per la "virulència" del jutjat i ha subratllat que la sentència "no és ferma i ens sembla que no és prou curosa" amb la legislació de patrimoni. "També s'ha de complir amb la legalitat catalana", ha afegit després de defensar que cal "trobar vies de diàleg" per resoldre el conflicte.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut