Tancs turcs de maniobres prop de la frontera amb el Kurdistan iraquià (EFE)
Tancs turcs de maniobres prop de la frontera amb el Kurdistan iraquià (EFE)
Bagdad

La justícia iraquiana ordena suspendre el referèndum d'independència al Kurdistan

Els líders d'aquest territori autònom adverteixen que no acataran les ordres de Bagdad

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem de l'Iraq ha ordenat la suspensió del referèndum d'independència al Kurdistan, que es va convocar per dilluns que ve, dia 25. Però els líders de la regió autònoma ja han advertit que no pensen acatar les ordres de Bagdad.

El dictamen s'afegeix a la moció del Parlament que la setmana passada va considerar que la consulta era il·legal i inconstitucional. La cambra legislativa va donar via lliure al primer ministre iraquià, Haidar al-Abadi, per adoptar totes les mesures que consideri oportunes.

Pràcticament ningú avala aquest referèndum. Tots els països i organismes internacionals que s'han pronunciat fins ara s'hi oposen, excepte Israel, l'únic valedor de la consulta. Els veïns, més que ningú altre, temen que la iniciativa d'aquesta regió desestabilitzi la zona i s'encomani a altres pobles o nacions.

 

 

Turquia, molt bel·ligerant contra el referèndum

Entre els detractors més contundents hi ha Turquia, amb uns 10 milions de kurds en el seu territori. Fins i tot estan fent maniobres militars a la frontera amb el Kurdistan iraquià, com a mostra clara de la seva oposició frontal a la independència. El president Erdogan ha acusat el líder kurdoiraquià, Masud Barzani, de voler desintegrar l'Iraq i ha advertit que prendrà mesures per contenir els efectes col·laterals d'una hipotètica declaració d'independència.

L'Iran, amb uns 4 milions de ciutadans kurds en terra persa, afirma que si el Kurdistan iraquià s'independitza, tancarà les fronteres comunes.

Més enllà dels veïns d'aquesta regió, els Estats Units i el Regne Unit han demanat que no es faci el referèndum d'aquest 25 de setembre, que consideren provocador i desestabilitzador. Per als nord-americans, la consulta seria contraproduent per la lluita contra Estat Islàmic. Washington, igual que la majoria dels països veïns, defensa que el Kurdistan iraquià, regió autònoma des del 1991, superi les diferències amb Bagdad sense desintegrar l'Iraq. França considera que el referèndum és una iniciativa inoportuna.

També s'han pronunciat les Nacions Unides, que proposen als kurds iraquians ajornar la consulta a canvi del compromís per aconseguir un acord amb Bagdad sobre l'estatus de la regió en un termini màxim de tres anys. El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, demana paciència als dirigents kurds i diu que una decisió unilateral reduiria l'objectiu de vèncer Estat Islàmic, alentiria la reconstrucció dels territoris reconquerits als jihadistes així com el retorn de la seguretat a la regió.

Israel és, fins ara, l'únic país que s'ha pronunciat a favor del referèndum d'independència del Kurdistan, amb qui manté discrets lligams militars, d'intel·ligència i comercials des de fa més de 40 anys. L'estat hebreu veu amb bons ulls un hipotètic Kurdistan iraquià independent com un soci a la regió amb adversaris àrabs compartits.

ARXIVAT A:
KurdistanKurds
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut