Aigües fecals a la platja de la Pineda de Castelldefels (Noemí Pomares)
Aigües fecals a la platja de la Pineda de Castelldefels (Noemí Pomares)

La justícia europea castiga Espanya amb dotze milions d'euros pel tractament d'aigües residuals

A més, haurà d'abonar una multa d'onze milions per cada nou semestre d'incompliment de la norma comunitària

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat Espanya a una multa de 12 milions d'euros per l'incompliment de les normes europees sobre tractament d'aigües residuals urbanes.

A més, Espanya haurà de pagar 11 milions d'euros cada nou semestre d'incompliment de la norma comunitària, si no resol els problemes detectats.

La sentència fa referència als 17 municipis o urbanitzacions de més de 15.000 habitants que des de 2001 havien de depurar bé les seves aigües i seguien sense disposar de sistemes col·lectors i de tractament d'aigües residuals urbanes.

El TJUE va confirmar l'incompliment en una sentència dictada l'abril del 2011. L'Executiu comunitari va denunciar de nou a Espanya l'any passat perquè seguia sense complir la sentència en 17 poblacions.

Va sol·licitar una multa coercitiva de 171.217 euros per cada dia de retard i 19.303 euros per cada dia transcorregut entre la data de la sentència del 2011 i la seva plena execució.

El tribunal europeu subratlla que encara que Espanya ha fet esforços per millorar la situació, el caràcter "especialment prolongat" de la infracció constitueix "una circumstància agreujant":

"El caràcter especialment prolongat de la infracció constitueix una circumstància agreujant. D'acord amb la informació facilitada per Espanya, la plena execució de la sentència no es produirà abans de l'any 2019, el que equival a un retard de 18 anys en relació amb el termini fixat per la Comissió Europea".

El problema de les aigües es dona en localitats fonamentalment d'Andalusia, tot i que també hi ha un cas a Canàries i un altre a Astúries.

El tribunal de Luxemburg ha argumentat que la inexistència de sistemes col·lectors o de tractament d'aigües residuals poden perjudicar el medi ambient i han de considerar-se "incompliments greus".

ARXIVAT A:
ContaminacióMedi ambient
Anar al contingut