Clara Ponsatí, en llibertat, però sense passaport

La consellera cessada pel 155 haurà d'afrontar el judici per l'extradició el 18 d'abril, un procés que pot trigar mesos fins que hi hagi una decisió ferma

Actualitzat

La justícia escocesa ha deixat la consellera cessada pel 155 Clara Ponsatí en llibertat però amb la retirada de passaport. Ara, Ponsatí haurà afrontarà la vista sobre la seva extradició, demanada pel jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem, el proper 18 d'abril, quan començarà el judici. Abans, el dia 12, hi haurà una vista prèvia. 

Ponsatí s'ha lliurat voluntàriament aquest dimecres al matí a una comissaria d'Edimburg i n'ha sortir a dos quarts de cinc de la tarda. A la sortida, el seu advocat, Aamer Anwar, ha asegurat que Ponsatí durant la vista que ha durat vint minuts ha rebutjat els càrrecs per la qual se la processa, que són els càrrecs de rebel·lió i malversació de fons públics. 

Segons ha dit Anwar, que ha traslladat les paraules que li ha demanat la seva clienta, aquests càrrecs "estan motivats políticament i són una distorsió grotesca de la realitat".
 


Ponsatí ha volgut subratllar, a més, que els "únics responsables de la violència brutal de l'1-O són els agents de la policia espanyola".

"La Clara vol que us comuniqui que no pot creure que se la responsabilitzi de la violència desfermada el dia del referèndum. Creu que el poble català intentava expressar un dret democràtic, el de decidir el propi destí. I que els únics responsables de la brutal violència van ser la policia espanyola i els 6.000 agents que van atacar el poble català obeint ordres del govern espanyol."

En una compareixença pública curta, Anwar ha afegit que a Espanya no hi ha garantit un procediment "independent" per a Clara Ponsatí ja que s'ha "abusat repetidament dels drets humans dels catalans". Així mateix ha expressat la seva confiança en la justícia escocesa.

Un grup de persones s'han aplegat a la sortida del tribunal per donar-li suport amb crits de "no estàs sola" o "ets la nostra consellera". De fet, una de les imatges del moment l'han protagonitzat Posantí i Anwar quan demanaven als seguidors una mica de silenci per poder fer la declaració prevista.
 

 

El conseller Lluís Puig, també cessat pel 155, i que es troba a Belgica on té un procediment obert sobre la petició per extradir-lo, ha destacat que Ponsatí ha quedat en "llibertat" i s'ha mostrat convençut que el dia 18 quedarà clar que "la política cal solucionar-la amb política".

 

Mentre no es decideix sobre l'extradició de Ponsatí, aquesta no podrà sortir del Regne Unit, on segueix donant classes a la universitat escocesa de St Andrews. Segons va admetre a TV3 el seu advocat, la sentència ferma del tribunal pot trigar mesos perquè es tracta d'un tema complex.
 

 

Segons Anwar "als tribunals no els agrada sentir que un altre membre de la Unió Europea no respecta les lleis ni la Convenció Europea dels Drets Humans. No és una batalla qualsevol, ho acceptem. Sabem que tenim al davant una batalla molt difícil".

Ponsatí ha engegat una campanya de micromecenatge a internet per finançar la seva defensa, que ja ha recaptat més de 190.000 euros.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut