Madrid

La justícia condemna un 70% dels acusats per violència domèstica

Set de cada deu persones jutjades per violència de genère acaben amb una condemna, segons ha informat aquest dimarts al Congrés la presidenta de l'Observatori contra la Violència de Gènere, Montserrat Comas. Dos anys després de l'entrada en vigor de la llei integral de violència contra la dona, Comas ha proposat canvis legals, com ara eliminiar l'obligació d'imposar una ordre d'allunyament al condemnat i suprimir l'opció que preveu la llei de no declarar contra un familiar. Això seria útil per als casos en què l'únic testimoni és la mateixa víctima.

Actualitzat

En dos anys, la justícia espanyola ha jutjat 69.400 persones per aquest tipus de violència, de les quals 50.086, la majoria homes, han estat condemnades. 

La presidenta de l'Observatori del Consell General del Poder Judicial, Montserrat Comas, ha destacat el bon funcionament de la justícia en aquest àmbit, però ha advertit que moltes sentències no s'acaben aplicant. Comas ha lamentat la saturació dels jutjats i la falta de personal, sobretot de fiscals i advocats d'ofici.

La magistrada també està preocupada pel nombre de dones assassinades per les seves parelles, amb una mitjana de 58 a l'any.

Comas ha explicat que moltes sentències absolutòries es deuen a la retirada de la denúncia, sense oblidar, però, la dificultat de demostrar fets que passen "darrere les parets de cada casa". Només l'1% de les denúncies les va presentar un familiar. Per aquest motiu, la magistrada ha reclamat més implicació social, en referència als veïns, en els casos de maltractaments i assetjament.

Anar al contingut