El raper Valtonyc, aquest dijous a Brussel·les
El raper Valtonyc, aquest dijous a Brussel·les
Brussel·les

La justícia belga deixa Valtonyc en llibertat mentre es resol l'euroordre

"Soc lliure, i ho puc dir content, ara faria dos mesos que seria a la presó", ha dit després de la decisió judicial

RedaccióActualitzat

El raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtonyc, condemnat a 3 anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona per les seves cançons, ha comparegut aquest dijous al matí davant de la justícia belga, que l'ha deixat en llibertat mentre es resol l'euroordre de detenció que hi ha sobre ell.

El mallorquí ha ha fet un tuit irònic que en què assegura que "avui és un gran dia" i ha anunciat que reapareix públicament aquesta tarda a Brussel·les:

 

 

Notícia relacionada - Primera cançó de Valtonyc des que va marxar: versiona l'himne antifeixista "Bella Ciao"

"Ara faria 2 mesos que seria a la presó"

Poc després de les cinc de la tarda d'aquest mateix dijous, Valtonyc ha fet una roda de premsa per explicar-se davant dels periodistes.

Ha dit que no s'ha amagat mai i que confia plenament en la justícia belga, perquè, ha dit, "ha demostrat ser una justícia independent sempre i estar al costat dels drets humans i dels drets fonamentals":

"Soc lliure, i ho puc dir content, ara faria 2 mesos que seria a la presó, si no hagués estat gràcies a l'organització i el poder popular. I estic molt content de poder ser lliure i estar aquí, però també estic molt enfadat, perquè aquí ens donen la raó, i vol dir que a Espanya no la tenen i que hi ha 20.000 imputats per escriure una cançó, per fer periodisme, per fer activisme, també hi ha gent a la presó per haver volgut fer un referèndum."

"El meu delicte és ser d'esquerres, comunista i independentista, i resulta que a Espanya això no és legal i et fiquen a la presó. Des que vaig venir a Bèlgica, des del tercer dia, tinc feina, tinc casa i un telèfon mòbil, i l'únic que vull és fer vida normal i lluitar contra les injustícies que hi ha a Espanya."

Valtonyc ha explicat que el tercer dia que va arribar a Bèlgica ja tenia feina, casa i mòbil. Ha explicat que viu a la ciutat de Gant, i s'ha mostrat satisfet perquè la feina que fa és de dissenyador de pàgines web, que és el que havia estudiat a Mallorca, però que encara no havia pogut exercir.

 

"Matar un guàrdia civil"

Preguntat per si es penedia d'haver dit als assistents a un concert que "matessin un puto guàrdia civil" i "posessin una puta bomba al fiscal", fet pel qual el van denunciar, Valtonyc ha dit que no:

"No, no me'n penedeixo, formava part d'una actuació, estava fent una performance i no crec que dir jo que matin un guàrdia civil des d'un escenari suposi cap tipus de perill per a un guàrdia civil ni per a un fiscal. Al rap s'ha fet tota la vida, trobaràs 1.000 cançons que ho fan, i no suposa cap mena de perill per a ningú."

"Un guàrdia civil, quan se'n va a casa seva no té cap mena de temor, a diferència... si estigués dient des de l'escenari que matessin dones, homosexuals o negres. A l'estat espanyol l'any passat van matar 70 dones i una dona quan torna a casa té por. També hi ha una clara opressió cap a la comunitat LGBTI i també un clar racisme."

El raper tampoc ha tingut cap inconvenient a dir que condemna qualsevol tipus de violència que tingui finalitats polítiques.

Notícia relacionada: Compren desenes de bitllets d'avió a Valtonyc perquè "fugi" de Mallorca

"Terrorisme"

Després de la roda de premsa, Valtonyc ha publicat a Twitter la llista de delictes inclosos en la seva euroordre, i en la qual l'aparell judicial espanyol ha marcat únicament la casella "terrorisme":

 



 

 

L'advocat diu que guanyaran el cas

L'advocat Simon Beckaert, que també forma part de l'equip que defensa Puigdemont i els exconsellers que són a Bèlgica, ha assegurat, després de la compareixença de Valtonyc davant de la justícia, que també guanyaran aquest cas:

"Un altre dia, un altre cas. Aquest matí, Valtonyc s'ha presentat voluntàriament al jutge belga d'instrucció arran de l'euroordre emesa per Espanya. El jutge ha determinat que no hi havia cap necessitat de posar-lo sota custòdia policial. Més tard, un altre jutge decidirà sobre l'extradició. Mentrestant, lliure en sòl belga."

 

 

Gonzalo Boye, també advocat de Valtonyc, ha fet un tuit, molt breu, del mateix estil que altres missatges anteriors.

 

 

Valtonyc va marxar d'Espanya el 24 de maig, quan acabava el termini que l'Audiència Nacional li havia dictat per entrar a la presó.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió MonarquiaValtònyc
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut