La justícia alemanya accepta extradir Puigdemont per malversació i no per rebel·lió

El tribunal de Schleswig-Holstein qualifica l'acusació de rebel·lió d'"inadmissible"

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Schleswig-Holstein ha pres una decisió sobre Carles Puigdemont: acceptar extradir-lo a Espanya per un presumpte delicte de malversació de fons públics, però no per rebel·lió, acusació que ha qualificat d'"inadmissible".

La fiscalia de Schleswig-Holstein ja ha anunciat que no presentarà cap recurs a la decisió de l'Audiència. Això significa que no hi haurà més peticions d'entrega de nova documentació.

La decisió del tribunal alemany també reconeix que Puigdemont no presenta un perill de fuga, i per això el deixen en llibertat. De tota manera, s'haurà de continuar presentant cada setmana en una comissaria de policia.

Rebel·lió, no; persecució política, tampoc

La decisió del tribunal és un cop dur a l'aparell judicial espanyol, perquè pot impedir que es pugui acabar processant Puigdemont per rebel·lió.

"Aquest tribunal parteix del principi que el tribunal espanyol respectarà la decisió i que no continuarà amb l'acusació a Puigdemont per rebel·lió, a banda de la de malversació."

De tota manera, el tribunal també ha rebutjat l'argumentació de la defensa que Puigdemont sigui víctima de persecució política.

"És aberrant plantejar una acusació com aquesta contra l'estat espanyol, membre de la comunitat i l'espai jurídic de la Unió Europea."

Puigdemont: "Hem derrotat la principal mentida"

El principal afectat per la decisió, l'expresident Puigdemont, ha celebrat la notícia, assegurant que significa la derrota de "la principal mentida sostinguda per l'Estat", i ha tingut un record pels independentistes en presó preventiva.

 

 

Torra també en fa una lectura positiva

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat amb més rapidesa que Puigdemont a la notícia, i n'ha fet una lectura molt positiva.

 


Recurs al Constitucional alemany

A diferència de la fiscalia de Schleswig-Holstein, qui sí que presentarà recurs serà la defensa de Puigdemont, que ja ho ha anunciat. Disposarà de 30 dies de termini per fer-ho, és a dir, gairebé fins a mitjans d'agost.

Aquest recurs, a més, l'hauran de presentar a un tribunal superior, que en aquest cas serà el Tribunal Constitucional alemany.

Aquest tribunal, que té la seu a Karlsruhe, a l'estat de Baden-Württemberg, al sud d'Alemanya, acostuma a dedicar força temps a analitzar els casos.

Això, afegit al fet que som en ple període de vacances, podria allargar força més el procediment. En tot cas, qualsevol decisió segurament no arribaria fins ben entrat el mes de setembre.

Boye se'n felicita

Un dels advocats de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha reaccionat a Twitter dient que es felicita de la decisió del tribunal i, sobretot, de l'estratègia seguida en aquest cas.

 


"Només falta la part menys complicada"

Poc després, entrevistat per Catalunya Ràdio, Boye ha assegurat que la decisió "afecta el conjunt de la interpretació dels fets".

"La part més complicada ja està resolta. Només ens falta la menys complicada. S'ha demostrat que va ser un encert sortir de la justícia espanyola."

"La decisió és molt positiva. La gent ha d'estar contenta. No només afecta Puigdemont, ja que també afecta el conjunt de la interpretació dels fets."

Pròrroga engegada a principis de juny

La fiscalia alemanya va presentar a principis de juny "in extremis" una nova sol·licitud d'extradició per rebel·lió i malversació de fons públics que va retardar la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein sobre el cas de Carles Puigdemont.

Quinze dies després, aquest tribunal va reclamar al jutge Pablo Llarena l'informe de l'exministre Montoro sobre la suposada malversació de l'1-O. Els documents d'aquest informe exposaven que no hi va haver malversació de fons públics pel referèndum.

ARXIVAT A:
Procés catalàMalversacióRebel·lióCarles PuigdemontGovern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut