Barcelona

La Junta Electoral rebutja retirar símbols franquistes i prohibeix a interventors i apoderats mostrar estelades

La Junta considera que no s'ha acreditat la utilització partidista de símbols franquistes per part dels poders públics

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Central ha rebutjat la retirada de simbologia franquista d'edificis i espais públics que ha demanat l'associació d'empresaris independentistes Cercle Català de Negocis. En canvi, la mateixa Junta ha advertit que els interventors o apoderats tampoc no podran portar símbols o estelades a l'interior dels col·legis electorals diumenge que ve, en aplicació de la Llei Electoral, una decisió que arriba després de la prohibició de penjar estelades en edificis públics durant la campanya i la jornada electoral.

Respecte als símbols franquistes, la Junta argumenta que el Cercle Català de Negocis no ha acreditat la utilització partidista d'aquests símbols per part dels poders públics durant la campanya electoral per a les municipals.

Pel que fa a la prohibició que interventors i apoderats portin símbols independentistes, la JEC recorda, en resposta a una consulta de la junta de Sant Feliu de Llobregat, que els interventors o vocals hauran de mantenir una posició de "completa neutralitat" política a l'interior dels col·legis, i que, en conseqüència, "no podran portar samarretes o emblemes de formacions polítiques o que incorporin símbols de caràcter partidista".

La Junta Electoral també ha rebutjat el recurs de la mateixa entitat contra l'ordre de retirar les estelades d'ajuntaments, col·legis electorals i edificis públics. Considera que les estelades representen només les aspiracions d'una part de la ciutadania.

De fet, les estelades s'han anat despenjant els últims dies d'aquests edificis, i a Sant Pol de Mar, al Maresme, en un dels col·legis electorals han decidit substituir-la per la bandera de Dinamarca. Fa uns dies, el Parlament danès es va pronunciar a favor del diàleg entre Catalunya i Espanya pel procés sobiranista.

Anar al contingut