La Junta Electoral Central obre expedient sancionador a Catalunya Ràdio

L'òrgan electoral considera que explicar fets que puguin considerar-se crítics amb determinades formacions polítiques -per bé que siguin certs- vulnera els principis de neutralitat i pluralisme

Actualitzat

La Junta Electoral Central ha obert un expedient sancionador contra Catalunya Ràdio per falta de neutralitat informativa i falta de respecte al pluralisme polític en les portades editorials del programa "El matí de Catalunya Ràdio" dels dies 28 i 30 de novembre.

L'origen de la resolució és una denúncia del Partit Popular. Primer la va desestimar la Junta Electoral de Barcelona, però els populars hi van recórrer i ara la Junta Electoral Central els ha donat la raó. La resolució insta la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a prendre les mesures necessàries per evitar que es pugui repetir l'incompliment dels principis de neutralitat i respecte al pluralisme polític en campanya electoral.

Què deien les portades impugnades?

Segons la Junta Electoral, les portades del dia 28 i 30 de novembre -que es poden consultar aquí i aquí- no s'ajusten a la llei electoral:

"El contingut d'aquest discurs no és, de cap manera, neutre, sinó que reflecteix, tot sencer, una invectiva de to partidista i electoralista, obertament crítica i reprovatòria, que es tomba sobre unes formacions polítiques concretes que concorren a les eleccions, fet que constitueix una vulneració dels principis de neutralitat informativa i de pluralisme polític."

 

Allò que la Junta Electoral considera "partidista i electoralista són afirmacions de fets com ara aquests del dia 30:

"El bloc del 155 -PP, PSOE i Cs- ha bloquejat al Senat una comissió d'investigació sobre les càrregues policials de l'1 d'octubre impulsada pels comuns. No, no es farà. Recordeu que Núria Marín, membre de l'executiva del PSOE, ens deia divendres passat que li va semblar desproporcionat? Doncs ara el seu partit es nega a investigar-ho. Tots tres estan d'acord que l'1 d'octubre la policia i la Guàrdia Civil van fer càrregues proporcionals, encara que un miler de persones fossin ateses als hospitals, un home a Lleida gairebé mor després d'un atac de cor i Roger Español hagi perdut la visió d'un ull per una pilota de goma... I tots tres partits van acordar tres setmanes després tirar endavant el 155."

Les afirmacions inclouen, per tant, referències a fets protagonitzats per tres partits polítics -PP, PSOE i Cs- que es presenten a les eleccions i, atès que podrien considerar-se crítics amb la seva actuació, a parer de la Junta Electoral vulneren els principis de neutralitat i pluralisme.

D'altra banda, la Junta Electoral també ha decidit que la informació que TV3 va fer de la manifestació de Brussel·les de dijous passat va ser "excessiva" i demana a la televisió pública catalana que compensi el PP, el partit que va presentar el recurs. La junta també creu que la cobertura que va donar el "Telenotícies" de TV3 del "Concert per la llibertat dels presos polítics" va afavorir les candidatures independentistes.

Anar al contingut