Madrid

La Junta de Seguretat es reunirà després de les eleccions

En la reunió entre el ministre en funcions i el conseller d'Interior no s'ha fixat data per a la Junta de Seguretat perquè el govern espanyol està en funcions, però es creen dues delegacions per preparar-la

RedaccióActualitzat

Optimisme i molt bones paraules a la sortida de la reunió entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané. Fernández Díaz l'ha qualificada de "molt profitosa i extraordinàriament positiva", i s'ha mostrat convençut que en el futur les policies estaran molt ben coordinades a Catalunya. Jordi Jané també l'ha qualificada de "positiva" i ha destacat que feia temps que el seu departament la demanava.

Pel que fa a la convocatòria de la Junta de Seguretat de Catalunya, Fernández Díaz ha recordat que és un organisme que no es reuneix des de fa més de set anys, i que això la converteix en un fet extraordinari que el seu govern, que està en funcions i en període preelectoral, no pot abordar en aquests moments. El conseller Jané s'ha mostrat d'acord amb aquesta apreciació:

Fernández Díaz: "Si no ens hem reunit durant set anys, no passa res perquè esperem que passin les eleccions, i hem acordat que quan passin les eleccions fixarem de comú acord una data per celebrar la Junta de Seguretat."

Jordi Jané: "Ens ha semblat que el clima de procés electoral ja convocat fa aconsellable que aquesta reunió es faci després de les eleccions, però és una reunió que es farà, amb un ordre del dia que acordarem."

A pesar d'això, s'ha acordat crear delegacions d'alt nivell encapçalades pels secretaris de seguretat respectius que preparin i consensuïn l'ordre del dia d'aquesta reunió i que treballin també en altres aspectes en els quals encara no hi ha acord.

Terrorisme, CITCO i àmbit internacional

També han acordat incorporar de manera permanent els Mossos d'Esquadra a la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista. El conseller Jané ha anunciat que es firmarà un conveni que formalitzi aquesta participació i ha destacat que no n'hi ha prou amb les participacions esporàdiques que hi han tingut els Mossos els últims anys:

"Aquesta presència és necessària, obeeix al sentit comú, a la més elemental de les col·laboracions entre cossos policials. Quan s'ha d'avaluar el nivell de risc de l'amenaça terrorista, és important i necessari i és més eficaç que en aquesta taula que decideix el nivell –ara estem a nivell 4 de 5– sempre hi siguin els Mossos d'Esquadra, que és policia integral a Catalunya."

També es firmarà un altre conveni perquè els Mossos tinguin accés a la base de dades del CITCO –el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat–. Jané ha dit que aquests dos convenis es firmaran en les pròximes setmanes, perquè ja hi ha esborranys molt treballats que podran ser aplicables després de validar-los jurídicament.

Jané s'ha mostrat convençut que les delegacions que es crearan podran avançar en altres àmbits que no s'han pogut acordar en la reunió d'aquest dijous, com per exemple la participació i l'accés dels Mossos als organismes i les bases de dades policials internacionals. El conseller ha recordat que l'Estatut d'Autonomia vigent ho inclou i que és necessari posar-ho en pràctica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut