La Vella celebra el 2 de 8 sf que li obre les portes del concurs
La Vella celebra el 2 de 8 sf que li obre les portes del concurs

La Vella de Valls guanya el Concurs de Castells i trenca l'hegemonia de Vilafranca

Des de l'any 2000 que no ho aconseguia; els Verds s'havien imposat en les 8 edicions anteriors

Joan RaventósActualitzat

La colla Vella de Valls ha estat la vencedora del 27è Concurs de Castells de Tarragona després de quatre rondes que s'han allargat sis hores. Els Castellers de Vilafranca han quedat en segona posició i la Jove de Tarragona, en tercera.

Els Capgrossos de Matarò, a la quarta, han fet un gran paper descarregant tots els castells que s'havien proposat.

Tot ha començat a les 10 del matí, amb el so de les gralles a la Tarraco Arena Plaça, l'epicentre del món casteller cada dos anys amb motiu del Concurs de Castells. En aquesta edició s'hi preveien castells de màxims i bona prova d'això s'ha vist de bon inici.

La solidesa inqüestionable de la Vella

La Vella de Valls ha vingut a Tarragona amb el clar objectiu d'emportar-se el concurs de castells. Els de la camisa rosada tenen l'ambició i, sense cap dubte, tenen la força. La temporada no ha estat un camí de roses, però els vallencs no han acusat cap contratemps en la seva estrena a la TAP. El 4 de 9 sense folre que ha plantat la Vella ha estat una classe magistral de fer castells, de fer grans castells.

Però la lliçó vallenca tenia una segona entrega quan, en segona ronda i després de veure carregar el 2 de 8 sf vilafranquí, han sonat gralles amb la mateixa estructura. El dos rosat s'ha construït amb serenor i molta solidesa a baix. La descarregada no n'ha canviat la forma i la Vella s'apunta un gran castell en la seva cursa per adjudicar-se el concurs.

La dinàmica que ha engolit la Vella els empenyia a mantenir un projecte de màxims i no han malgastat la confiança guanyada des de primera hora: han anunciat el 3 de 10 fm. Aquesta temporada l'havien carregat per Firagost i avui era el dia per descarregar-lo. Enfilant pisos, el tres ha anat segur, encara que la canalla no les tenia totes ja amb dosos col·locats. Però la plaça també ha fet pinya i la Vella sentenciava el concurs. No han pogut descarregar el tres, però ja tenien al sac una victòria merescuda que trenca el domini verd de gairebé dues dècades.

 

Els Castellers de Vilafranca, aferrats a l'orgull

Els vigents campions arribaven al concurs de Tarragona amb algunes febleses. Diverses caigudes al llarg de la temporada i la baixa d'alguns components troncals situaven els de Cal Figarot lluny de la seva millor forma. Malgrat aquesta circumstància, Toni Bach ha programat una actuació amb sortida de 3 de 10 amb folre i manilles que els verds han fet fàcil. Immòbil de peu i respectant les mides en tot moment, els verds deien a Tarragona que no se'ls podia donar per vençuts.

En segona ronda han mantingut l'orgull per carregar amb una gran concentració la bèstia indomable. La torre de vuit vilafranquina, però, s'ha trencat a nivell de terços un cop havia sortit la canalla. El fet de no completar aquest castell ha minvat els ànims dels del Penedès, que veien com la Vella els mirava pel retrovisor. Els verds han tornar a apel·lar a l'orgull per seguir amb el programa previst.

En tercera ronda era el moment del 4 de 10 fm, un castell que van portar a plaça sense èxit per Sant Fèlix, i tampoc avui s'ha demostrat prou madur. L'estructura ha pujat nerviosa i, amb setens col·locats, la canalla ha reculat. En la desmuntada, el quatre verd s'ha enfonsat i els verds veien perillar molt seriosament la seva hegemonia de vuit concursos guanyats de manera consecutiva.

 

La Jove de Tarragona, coronada entre les grans

L'amfitrió del concurs, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, sabia que en aquest concurs tenia una oportunitat d'or per demostrar que és al nivell de les més grans. Els liles tenien un plantejament ambiciós i han avançat a bon ritme. El castell escollit per a la sortida ha estat el 5 de 9 amb folre, que han descarregat amb una solvència indiscutible. Els tarragonins apuntaven maneres i deixaven clar que el seu lloc també és dalt de tot.

Ho han demostrat en la segona ronda, quan han carregat el 3 de 10 amb folre i manilles. El castell presentava bones mides i ha pujat amb seguretat, però, tot just carregar-se, s'ha afeblit i ha fet llenya. Ha estat la tercera vegada que l'han carregat aquesta temporada i tampoc avui ha estat la vençuda per descarregar-lo. A la tercera ronda han descarregat un castell que coneixen bé, el 9 de 8.

 

Els Capgrossos de Mataró es reivindiquen

Els Capgrossos de Mataró han sortit amb un castell que tenen segur, el 3 de 9 amb folre. Els del Maresme s'han omplert de confiança descarregant-lo sense cap dubte. Una situació immillorable per encarar el programa previst: a la segona ronda s'havien plantejat el 2 de 9 fm i l'han descarregat amb la seguretat de qui sap que els assajos serveixen de molt.

Estaven vivint una d'aquelles diades en què tot et surt i se'ls notava en l'esperit. Només els quedava un repte, descarregar el 5 de 9 amb folre. És un castell majúscul, pel pes i la tècnica requerida, i els de Mataró l'han defensat sabent-se a tocar de la història d'èxits del concurs de castells. L'han descarregat i s'han reivindicat com una colla mereixedora de rendir-li homenatge.

 

La Colla Joves dels Xiquets de Valls, una de les quatre colles amb opcions reals de sortir vencedors, ha proposat el 2 de 8 sense folre, un castell que aquesta temporada havien descarregat en cinc ocasions, però que avui s'ha quedat en carregat. La Joves ha pujat amb seguretat, però, a la sortida de la canalla, el dos ha cedit.

En segona ronda, els vallencs han intentat una altra de les grans apostes, el 4 de 9 sense folre, però, amb dosos col·locats, ha quedat en intent desmuntat. La història s'ha repetit en tercera ronda. Definitivament, no ha estat el dia de la Joves, que ha marxat de Tarragona en cinquena posició descarregant un 4 de 9 f.

 

El concurs havia començat amb una ronda conjunta en què els Castellers de Sabadell han descarregat el 7 de 8, han carregat el 3 de 9 amb folre a la segona ronda i el 4 de 9 f a la tercera. Han acabat carregant el 4 de 8. Els Castellers de Sant Cugat, el 5 de 8 i en segona ronda han carregat el 3 de 9 amb folre. En tercera ronda han descarregat el 4 de 8. Els Castellers de la Vila de Gràcia han descarregat el 2 de 8 amb folre i, en segona ronda, el 3 de 9 fm ha quedat en intent desmuntat. En tercera ronda han descarregat el 4 de 8 i a la quarta, el 3 de 8. Els Marrecs de Salt han descarregat el 5 de 8 i han carregat el 3 de 9 f en segona ronda. L'últim castell dels Marrecs ha estat el 2 de 8 f.

Els Castellers de Sants han descarregat de 3 de 9 amb folre, després que en primera ronda només han aconseguit carregar. En tercera ronda han carregat el 2 de 9 fm després de mantenir la calma en moments de dubte de la canalla i ja amb els dosos col·locats. La tensió, però s'ha esqueixat en descarregar i la torre ha caigut. Han tancat la seva actuació amb un 4 de 8.

Els Xiquets de Tarragona, l'altra colla amfitriona, també ha sortit amb solvència a l'hora de descarregar el 3 de 9 amb folre. El segon castell ha estat un 5 de 8 descarregat i, a la tercera, un 4 de 9 f. Els Castellers de Barcelona han descarregat el 4 de 9 amb folre, el 2 de 8 amb folre i un 3 de 8.

 

Notícia relacionada: Els Moixiganguers d'Igualada, la sorpresa del Concurs de Colles Mitjanes

Nova normativa

Enguany el concurs presentava novetats que podien fer decidir la 27a edició del certamen. Hi havia canvis a la normativa en la taula de puntuacions. Es valora el castell carregat, independentment del resultat final. També es dona una puntuació més alta per als castells nets, en detriment de les construccions de deu pisos.

ARXIVAT A:
Castellers
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut