Sánchez i Batet apel·len al diàleg en l'acte del 41è aniversari de la Constitució
Sánchez i Batet apel·len al diàleg en l'acte del 41è aniversari de la Constitució (EFE/Ballesteros)

La investidura marca el 6D: el PSOE i ERC anuncien que la pròxima reunió serà a Barcelona

Tant Pedro Sánchez com Meritxell Batet apel·len al diàleg en l'acte del 41è aniversari de la Constitució

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez i Meritxell Batet han fet una crida al diàleg en l'acte de celebració del 41è aniversari de la Constitució espanyola. L'acte s'ha fet al Congrés dels Diputats i l'han encapçalat la presidenta de la cambra baixa i també la del Senat, Pilar Llop, tot just tres dies després de la constitució de les Corts.

La celebració arriba en plenes negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. En l'acte institucional, Batet ha demanat recuperar el valor inclusiu de la Constitució del 78, perquè la Carta Magna pugui ser assumida per tothom.

"Integrar, incloure i cohesionar la societat al voltant d'unes garanties i d'un projecte de convivència és el que dona sentit a una Constitució. No podem permetre'ns reduir la seva eficàcia integradora i d'aquesta manera perdre tantes voluntats i capacitats per al creixement de la nostra societat."

 

Sánchez creu que l'ordre constitucional té eines suficients per resoldre "conflictes socials i polítics" (EFE/Ballesteros)

El president espanyol en funcions també ha dit que el diàleg i l'entesa s'han de "reivindicar més que mai". I ha remarcat que la Constitució té prou instruments per solucionar la crisi territorial:

"Dins del marc constitucional que tenim hi ha, sense cap dubte, els instruments, les eines per poder resoldre els conflictes socials, també els conflictes polítics que travessa el nostre país. Per descomptat, la Constitució del 1978 va crear el marc de l'estat de les autonomies, que lògicament és el marc i l'instrument fonamental per poder resoldre les crisis polítiques que podem tenir, les crisis territorials que podem patir".

"La trobada, el diàleg, l'acord, el pacte en definitiva entre diferents, és una cosa que hem de reivindicar avui més que mai, sobretot per solucionar la crisi de governabilitat que té el nostre país des de fa uns quants mesos, després de dos processos electorals a l'àmbit general, després de tres processos electorals més a l'àmbit autonòmic, europeu i municipal. I per tant crec que apel·lar a la responsabilitat, a la generositat i, en conseqüència, a l'entesa i a l'acord entre els diferents és fonamental perquè Espanya tingui un govern com més aviat millor."


Sobre les negociacions pel que fa a la investidura, Pedro Sánchez ha anunciat que la pròxima trobada entre delegacions del PSOE i d'ERC, prevista per dimarts que ve, es farà a Barcelona. I Esquerra ho ha confirmat.
 

Pablo Iglesias entre Iván Espinosa de los Monteros i Inés Arrimadas (EFE/Ballesteros)

Des d'Unides Podem, Pablo Iglesias ha indicat que la data de la investidura és secundària i que el que convé és tirar endavant el nou govern.

"M'agradaria que hi hagués la investidura abans de Nadal o abans de Cap d'Any. Però l'important és que n'hi hagi. Per tant, que sigui al gener, a mitjans de desembre o a finals de desembre crec que al final no serà el més crucial. La gent vol que hi hagi govern aviat i a mi m'agradaria que hi hagués govern aviat."

 

Casado afirma que Espanya està en "un moment crític"
 

Casado: "Som l'únic partit que no volem que la Constitució es reformi" (EFE/Emilio Naranjo)

El líder del PP ha carregat amb contundència contra les negociacions entre socialistes i republicans. Pablo Casado ha defensat la Constitució tal com està redactada. No cal fer-hi retocs, ha dit.

"Som l'únic partit que no volem que es reformi. (···) Venim a reivindicar la Constitució i crec que qualsevol pla que coneixem per Pedro Sánchez va contra la Constitució."

"Ens trobem en un moment crític. En aquests 41 anys de Constitució, mai s'havia vist negociar els pressupostos generals de l'Estat a la presó, ni s'havia ofert la vicepresidència a un partit que demanava l'abolició de la monarquia parlamentària, ni tampoc s'havia vist com s'havia de negociar una investidura amb els partits independentistes condemnats per sedició pel Tribunal Suprem."


Casado ha lamentat que Sánchez hagi "elegit els enemics de la Carta Magna", en una decisió "lliure, meditada i desitjada", ja que "és la quarta vegada que ho intenta des del 2016", ha assegurat el president dels populars. I ha advertit: "La responsabilitat és seva i nosaltres som absolutament incompatibles amb qualsevol alternativa que plantegi amb els que volen acabar amb el nostre sistema constitucional."

Per part de Vox, Iván Espinosa de los Monteros ha destacat especialment un dels articles de la Carta Magna:

"El que sentim sobre la futura formació del nou govern és molt preocupant perquè van pel camí de la destrucció de la unitat d'Espanya. Justament avui volem recordar l'article 2, que parla de la indissoluble unitat d'Espanya. Vox estarà sempre en la defensa de la unitat d'Espanya".

 

Intervenció de Meritxell Batet durant l'acte dedicat a la Constitució (EFE/Ballesteros)

Inés Arrimadas, de Ciutadans, també ha criticat les negociacions entre el PSOE i ERC.

"Els que estan negociant amb Sánchez un acord d'investidura avui no estan aquí celebrant la Constitució. Els que sí que hi som, els que sí que defensem els valors constitucionals, hem d'estar units. Jo proposo que, igual que va fer la generació anterior fa 41 anys, ho fem nosaltres ara, que deixem enrere les diferències, que deixem enrere el passat i que els constitucionalistes ens posem d'acord."


A l'acte hi han assistit els principals líders polítics i diverses autoritats institucionals. No hi han estat presents, però, els representants de JxCat, Esquerra i la CUP, que s'ha estrenat aquesta legislatura al Congrés, ni tampoc els diputats del PNB, Esquerra Unida, el BNG i EH Bildu.

Anar al contingut